Antena Meniu Search
x

''Moartea ei este de neiertat.'' O tânără de 22 de ani a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în custodia poliției moralităţii din Iran

O femeie în vârstă de 22 de ani a murit după ce a fost arestată de poliția iraniană la începutul acestei săptămâni, a anunțat site-ul semi-oficial iranian Etemad Online, citându-l pe unchiul acesteia. Președintele iranian Ebrahim Raisi a ordonat o anchetă privind circumstanțele în care a survenit decesul femeii, a relatat vineri agenția de presă de stat iraniană ISNA, citată de CNN.

de Redactia Observator

la 17.09.2022, 15:52

O tânără de 22 de ani a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în custodia poliției moralităţii din Iran
O tânără de 22 de ani a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în custodia poliției moralităţii din Iran - Facebook

Marți seară, Mahsa Amini și familia ei, care călătoriseră din regiunea iraniană Kurdistan pentru a-și vizita rudele din capitala Teheran, au fost oprite de o patrulă a poliției moralității - o unitate specializată care aplică coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a vălului.

Familia este împietrită de durere şi cere să se facă dreptate

Potrivit IranWire, activiștii pentru drepturile omului care au vorbit cu familia spun că poliția a luat-o pe Amini și a forțat-o să intre într-o mașină de poliție. Fratele ei, Kiarash, a încercat să intervină și i s-a spus că sora sa va fi dusă la secția de poliție pentru o oră de ''reeducare'', a relatat IranWire. Kiarash a spus că nu și-a mai văzut sora în viață niciodată.

În timp ce aștepta în fața secției de poliție ca ea să fie eliberată, o ambulanță a oprit și a dus-o discret pe sora sa la spital. Într-un interviu acordat IranWire, Kiarash a declarat că i s-a spus că a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral în timp ce se afla la secția de poliție și că se afla în comă.

Pe acelaşi subiect

Joi, poliția din Teheran a declarat că Amini a suferit un ''atac de cord'' în urma arestării sale de marți. ''Femeia a fost trimisă la o secție de poliție din Greater Teheran pentru îndrumare și educație când, brusc, în prezența altor persoane, a făcut un atac de cord'', a declarat poliția.

Familia lui Amini a pus sub semnul întrebării versiunea evenimentelor oferită de poliție, spunând că era o tânără de 22 de ani normală, sănătoasă și fără afecțiuni cardiace preexistente. ''Au trecut doar două ore între arestarea ei și momentul în care a fost dusă la spital'', a declarat Kiarash.

O înregistrare video difuzată de televiziunea de stat iraniană a pretins că o arată pe Amini intrând într-un centru de ''educație'' unde ar fi primit ''îndrumări'' cu privire la ținuta islamică adecvată, potrivit presei de stat. Videoclipul editat arată imagini de pe camerele de supraveghere ale unei femei care ia loc, apoi se ridică în picioare pentru a vorbi cu un ''expert'' care îi atinge hainele, înainte de a se prăbuși la pământ.

Următorul clip arată cinci bărbați care o cară pe o targă, aparent inconștientă. O ambulanță este apoi prezentată într-un alt cadru. Există un montaj în videoclip la 19 secunde, după care femeia este văzută ridicându-se în picioare și vorbind. Înainte de tăietura de montaj, pare să fie ziuă afară. După tăierea de la montaj, apare întunericul. ''Doamna Amini pare că nu se simte bine și cade pe podea'', spune reporterul din presa de stat.

Rămâne necunoscut ce s-a întâmplat cu Amini după arestarea sa și înainte de a apărea la centrul de reeducare. CNN nu este în măsură să verifice dacă femeia din videoclip este sau nu Amini. Oficialii iranieni au declarat sâmbătă că au efectuat o autopsie pe corpul lui Amini. Vorbind la televiziunea de stat, directorul Organizației de Medicină Legală din Iran, Mehdi Forozesh, a declarat că rezultatele vor fi făcute publice după ce experții medicali vor efectua o examinare suplimentară. Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, a declarat vineri, într-un tweet, că și Casa Albă este profund îngrijorată de moartea lui Amini.

Amini ''ar fi fost bătută în custodie de către poliția iraniană a moralității. Moartea ei este de neiertat. Vom continua să îi tragem la răspundere pe oficialii iranieni pentru astfel de încălcări ale drepturilor omului'', a scris Sullivan pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » ''Moartea ei este de neiertat.'' O tânără de 22 de ani a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în custodia poliției moralităţii din Iran