Antena Meniu Search
x

Un tânăr a trăit regeşte 7 ani: a pretins că este un prinţ cambodgian care era considerat mort. Un test ADN l-a dat de gol

Un cetățean suedez s-a prefăcut timp de șapte ani că este un prinţ cambodgian care era considerat mort. Toată lumea credea că prinţul Ekcharin Norodom din Cambodgia a fost ucis de khmerii roşii pe când avea doar șapte ani.  În 2014, un cetăţean suedez pe nume Charin Norondom a revendicat identitatea prinţului dispărut şi a fost primit în familia regală. În urma unui test ADN, s-a demonstrat faptul că bărbatul nu era cine spunea că este, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 17:41

Un test ADN l-a dat de gol
Un tânăr a trăit regeşte 7 ani: a pretins că este un prinţ cambodgian care era considerat mort - Profimedia

Charin Norodom a sosit în Cambodgia acum aproximativ un deceniu, după ce a fost contactat pe Facebook de membri ai familiei regale care, dată fiind similitudinea numelui şi faptul că numele său de familie era Norodom, aparţinând familiei regale, credeau că ar putea fi prinţul pierdut.

Rudele şi-au făcut speranţe că Charin Norodom este al doilea fiu al prinţului Yuvaneath şi nepot al defunctului rege Sihanouk, Ekcharin Norodom, pe care îl credeau mort de când, în 1976, khmerii roşii au cucerit capitala Phnom Pehn, cu toate că trupul său, la fel ca în cazul altor câtorva mii de cambodgieni, nu fusese niciodată recuperat.

Charin Norodom a fost găsit pe Facebook de familia regală

"În 2014, sora mea l-a găsit pe Facebook. I-a spus mamei mele şi, mai târziu, l-au acceptat drept fiul pierdut, Ekcharin. Numele său pe Facebook era Charin Norodom (...) Eram cu toţii foarte emoţionaţi în legătură cu fratele pierdut şi regăsit", a declarat celălalt fiu al prinţului Yuvaneath.

Pe acelaşi subiect

Când falsul prinţ s-a întors în Cambodgia, a povestit aşa-zişilor săi fraţi şi rude că s-a refugiat mai întâi în Thailanda cu o familie cambodgiană care a avut grijă de el şi a ajuns în cele din urmă să trăiască în Suedia, găzduit în 1978 în această ţară europeană de o familie despre care nu a dat niciodată detalii.

"Oamenii care au avut grijă de mine în Thailanda mi-au spus mereu că făceam parte din familia regală, dar mai multe nu ştiu", declară prin telefon, într-o engleză stricată, însuşi Charin Norodom, care locuieşte în Phnom Penh de aproape un deceniu.

După ce a revenit în Cambodgia şi s-a reunit cu presupusele sale rude, cu toate că multe dintre ele trăiesc în SUA, Charin a prezentat un test ADN prin care dorea să demonstreze că el este fiul prinţului Yuvaneath, care l-a şi recunoscut ca atare în 2017, după cum povesteşte pentru agenţia de presă spaniolă chilianul Julio Jeldres, biograful oficial al familiei regale cambodgiene.

Jeldres a inclus povestea lui Charin într-o carte despre familia regală în care dădea veridicitate poveştii şi certifica faptul că Charin era într-adevăr prinţul pierdut.

"Odată ce marele prinţ şi-a recunoscut fiul, eu l-am inclus în cartea pe care o pregăteam despre familia regală în 2017. Era normal", se justifică scriitorul, în declaraţii trimise pe e-mail. "Nu se pune problema de a crede sau nu, ci de a ajuta pe cineva care îşi căuta tatăl", spune el, despre primele sale întâlniri cu Charin, care i-a spus aceeaşi poveste pe care o spusese şi familiei regale.

Testul ADN fals

Charin, recunoscut deja ca membru al familiei regale, s-a instalat definitiv la Phnom Pehn, unde se află şi acum, lucrează şi are soţie şi copii, şi a devenit un obişnuit al unor evenimente organizate de familia regală. Totuşi, unora dintre membrii familiei regale povestea lui Charin li s-a părut cusută cu aţă albă, din cauza absenţei detaliilor despre primii ani petrecuţi în afara Cambodgiei, dar şi pentru că Charin nu semăna deloc din punct de vedere fizic cu restul membrilor familiei regale.

"Era mai puţin interesat să afle unde ne-am aflat noi în toţi acei ani, fiind preocupat mai degrabă să obţină un document care să-l identifice ca făcând parte din familia regală", spune Chiravouth, cel care credea până de curând că Charin îi este frate.

Norocul lui Charin s-a schimbat însă în urmă cu doi ani, când prinţul Yuvaneath, căruia continuă să-i spună chiar şi acum "tatăl meu" şi care era principalul său susţinător la curtea regală, a murit în SUA.

Din cauza pandemiei de coronavirus, nu au avut loc funeralii oficiale în Cambodgia decât în august anul trecut, când "fratele" Chiravouth a călătorit în Cambodgia şi a profitat de ocazie pentru a-i face o surpriză lui Charin chiar în ziua ceremoniilor funerare. Care a fost surpriza? Un test ADN, probă pe care a comparat-o apoi cu cea a mamei sale, prinţesa Tea Kim Yin.

Rezultatul nu lăsa loc de interpretări: cu o certitudine de 99,9% Charin nu era fiul prinţesei, ceea ce l-a făcut pe Chiravouth să compare testul adus de el cu testul ADN prezentat de Charin, descoperind astfel că testul mai vechi fusese falsificat.

"Sigla companiei fusese mutată, nu corespundea cu logo-ul firmei. Cineva modificase documentul. (...) Când l-am pus pe Charin în faţa evidenţei, la început nu a spus nimic, după aceea a recunoscut", povesteşte Chiravouth.

Charin nu reuşeşte să dea o explicaţie convingătoare atunci când este întrebat de către EFE despre testul ADN şi susţine că nu a putut deschide documentul trimis pe e-mailul său pentru că nu se pricepe la calculatoare şi că a cerut ajutorul cuiva, ceea ce explică - spune el - modificările din document.

Prințul a fost expulzat din familia regală

Dat afară din familia regală, din care a făcut parte câţiva ani, Charin a negat că ar fi avut cine ştie ce interes să facă parte din această familie sau să obţină avantaje şi a explicat că tot ceea ce îşi dorea era să-şi găsească familia, lucru la care visa încă din perioada copilăriei petrecute în Suedia.

"N-am avut niciodată nici tată, nici mamă. (...) Îmi spun că umblu cu înşelătorii şi că voiam să obţin avantaje, dar ce-am obţinut? N-am nimic, nu mi-au dat niciodată nimic. Unicul lucru pe care mi-l doresc este să ştiu cine sunt părinţii mei", se apără el.

Şi totuşi, povestea sa se clatină din cauza unui stigmat important: testul ADN falsificat, căci, potrivit lui Chiravouth, Charin nu a primit niciodată rezultatele acelui test, ci doar un e-mail din partea companiei în care i se spunea că cardul său de credit i-a fost respins.

"Nu s-a făcut niciodată acel test ADN, nu a primit niciodată rezultatul. M-a minţit. (...) Nici măcar nu mai cred că numele său adevărat este Charin", spune Chiravouth. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Mapamond » Un tânăr a trăit regeşte 7 ani: a pretins că este un prinţ cambodgian care era considerat mort. Un test ADN l-a dat de gol