Antena Meniu Search
x

Anca Lungu – la un pas să-și piardă tatăl

Anca Lungu, frumoasa prezentatoare a Observatorului de 19:00 din fiecare weekend a povestit drama prin care a trecut cand se afla pe punctul de a-si pierde tatal.

Anca Lungu, frumoasa prezentatoare a Observatorului de 19:00 din fiecare weekend a povestit drama prin care a trecut cand se afla pe punctul de a-si pierde tatal. 

Anca a decis sa vorbeasca despre aceasta experienta pentru a sustine campania demarata de Observator, “Transplant pentru viata – campania oamenilor invizibili”, campanie ce isi propune sa facilitieze procedurile prin care cei ce au nevoie de un transplant pot efectua aceasta interventie.

La mijlocul vietii, 44 ani, medicii i-au pus un diagnostic crunt, fara prea multe posibilitati de vindecare. Anca a aflat atunci ca tatal ei sufera de ciroza din cauza hepatitei B si era convinsa ca numai o minune il poate salva. Dupa 5 ani de asteptare, miracolul s-a produs si tatal ei a putut face transplantul. “Singurul frate al tatălui meu, care este şofer de ambulanţă a dus în ziua respectivă, de la Suceava la Iaşi o fată aflată în moarte cerebrală, pentru a i se preleva organele. Acel ficat a ajuns la tatăl meu", povesteste Anca.

Transplantul l-a transformat pe tatal Ancai dintr-un om aflat în pragul morţii, într-un bunic fericit. În România, puțini oameni cu probleme grave de sănătate au şansa unui transplant. Pe listele de aşteptare se află 3500 de pacienţi, iar numărul transplanturilor anul trecut a depăşit cu puţin 400. Mulţi pacienţi ajung să moară pe lista pentru viaţă, deși România are 12 centre destinate transplantului de organe. Multe însă doar pe hârtie.

Lipsesc centrele, specialiștii, aparatura. Lipsește însă și puterea de decizie: românii nu au drept de decizie asupra donării organelor lor după moarte. Observator Antena 1 a lansat o campanie prin care toți românii sunt îndemnați să nu mai accepte să fie invizibili, să poată decide pentru ei. Împreună cu agenția Geometry Global, Observator Antena 1 a lansat Transplant pentru viață – Campania oamenilor invizibili, în cadrul căreia românii pot semna o petiție prin care fiecare să aibă dreptul de decizie în ceea ce privește donarea organelor și schimbarea sistemului: http://oameniinvizibili.observator.tv/

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » OAMENI INVIZBILI » Anca Lungu – la un pas să-și piardă tatăl