Antena Meniu Search
x

Care sunt cauzele instalării pubertății precoce atât la fete, cât și la băieți

Un fenomen constatat la nivel mondial, în ultimele decenii, este instalarea la vârste tot mai mici a pubertăţii, atât la fete, cât şi la băieţi. Care sunt cauzele şi când este cazul unui tratament?

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 08:23

Vezi și

Ne surprinde adesea afirmând că în zilele noastre copiii sunt mai precoce. Și chiar dacă de cele mai multe ori semnificația cuvântului este nevinovată, există și cazuri când o dezvoltare, mai ales fiziologică, înainte de vreme poate veni cu probleme. Este vorba despre ceea ce în medicină se numește „pubertate precoce”. Aceasta reprezintă apariția semnelor de dezvoltare pubertară, adică înmugurirea sânilor la fete și mărirea organelor sexuale la băieți, înainte de vârsta de 8 și respectiv 9 ani. Deși nu pare ceva grav, această dezvoltare peste nivelul vârstei vine cu o mulțime de efecte psihologice și fiziologice 

La 6 ani, Lara are deja semne de pubertate precoce. Sâni ușor dezvoltați, organele interne cu aspectul unei fete cu câțiva ani mai mare, în exterior este însă doar un copil dornic să se joace și să se bucure de această perioadă a vieții ei. 

Este de altfel unul dintre motivele pentru care medicii spun în cazul pubertății precoce apărute la vârste atât de mici, tratamentul este esențial. 

Dr. Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric: În cazul copiilor sub 6 ani, recomandarea de tratament este mult mai fermă. Impactul pubertății precoce este mult accentuat și avem un alt tip de abordare. Pe termen lung sunt multiple studii care au arătat un risc crescut pentru diabet zaharat, patologii cardio/vasculare și un risc crescut de cancer mamar.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, hormonii secretați împiedică o dezvoltare în înălțime normală. Deși inițial ritmul de creștere pare extrem de rapid, copiii cu pubertate precoce se opresc undeva la 1.50, în cazul fetelor, și la 1.55, în cazul băieților. Asta în absența tratamentului. Ca să stabilească dacă este într-adevăr vorba despre pubertate precoce, medicii vor face mai multe investigații. 

Dr. Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric: Spre deosebire de fete, unde majoritatea sunt forme idiopatice, apărute la 90% dintre ele fără o cauză reală. La băieți, probabilitatea să depistezi o formațiune la nivel tumoral este mult mai mare, între 25 și 50%. 

După stabilirea diagnosticului clar, copiii cu pubertate precoce idiopatică, adică fără afecțiuni asociate, vor primi un tratament care are ca scop blocarea pubertății, astfel că băiețelul sau fetița va putea ajunge la o vârsta potrivită dezvoltării sexuale și hormonale. 

Dr. Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric: Au fost și există o mulțime de factori incriminați în pubertatea precoce. Sunt incriminați disruptori endocrini. Multiplii disruptori endocrini de tip ftalați, conținuți în plastic, de multe ori a fost văzută și carnea de pui. 

Cu toate acestea, medicii endocrinologi recomandă ca un copil cu pubertate precoce să mănânce în primul rând sănătos. Asta înseamnă, pentru toți copiii, cât mai puțin zahăr și preparate de tip fast-food sau take-in, fructe și legume variate, mai puține mezeluri și carne variată, nu doar de pui. O greutate normală este și ea esențială, mai ales că una dintre cauzele apariției pubertății precoce este și obezitatea. 

Efectele pubertăţii precoce pe termen lung: 

- diabet zaharat 

- patologii cardio-vasculare 

- risc crescut de cancer mamar 

Investigaţii necesare pentru diagnosticarea pubertăţii precoce: 

- radiografie de pumn 

- CT IRM hipotalamo-hipofizar 

- ecografie pelvis/ecografie testiculară 

Acum că am stabilit ce trebuie să mănânce un copil ca să fie sănătos, fie că are sau nu pubertate precoce, trebuie numiți și „vinovații” pentru apariția pubertății precoce. 

În primul rând, gena. Pubertatea precoce are așadar o componentă genetică. Ea poate fi provocată însă și de tumori sau expunerea la anumite substanțe. Așa numiții disruptori endocrini sunt peste tot în jurul nostru, dar o viață normală și echilibrată nu ar trebui să aibă drept efect apariția acestei pubertăți precoce.

Ar fi bine însă, pe cât posibil, să fim atenți la ftalați, prezenți, de exemplu, în recipientele de plastic în care este livrată sau ambalată mâncarea caldă, la consumul exagerat de carne de pui din comerț, la creme sau deodorante, precum și la nevinovata lavandă care nu are ce căuta în camera unui copil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Observator Medical » Care sunt cauzele instalării pubertății precoce atât la fete, cât și la băieți