Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns AUR la 18% în sondaje. George Simion, despre partid: "Proști, dar mulți"

Toţi au promis şi cu ce s-au ales? E gândul amar pe care îl au mulţi români după fiecare vot. Rezultatul: prezenţa tot mai mică la urne şi creşterea în sondaje a partidelor noi. Aşa a explodat fenomenul AUR. Profilul alegătorului e însă surprinzător. Cu noul partid votează mai ales tinerii până în 30 de ani, care trăiesc în oraşele din sudul ţării. Un nou episod din seria În numele poporului. 

de Denisa Morariu-Tamaş

la 04.07.2022, 14:15

Vezi și

Sectorul 1, București. Între două linii de cale ferată e casa Simonei Cazan, dublă campioană mondială la canotaj juniori. Nu are apă, canalizare sau gaze.

Cum a ajuns AUR la 18% în sondaje

Simona Cazan: Bună ziua domnul Petrică. Vă rețin și eu 5 minute? Voiam să vă întreb dacă puteți să participați la acțiunile noastre pentru demiterea președintelui României.

De aici, Simona coordonează echipa AUR din zona Parcului Bazilescu. Merge la ședințe, dă telefoane și iese zilnic pe stradă. E un cartier dificil, dar are încredere. Deși nu a avut până anul acesta nicio legătură cu politica.

Pe acelaşi subiect

Simona Cazan: Sinceră să fiu, n-am fost la niciun vot până acum. Niciodată, pentru că am văzut doar hoție

Soțul ei era membru AUR, iar când el a murit într-un accident de mașină şi ea a rămas singură cu doi adolescenți, colegii de partid au întrebat-o dacă ar vrea să meargă la acțiuni în locul lui. A acceptat, atrasă de ideea că în Alianţa pentru Unirea Românilor toţi sunt egali şi tuturor le este greu. Chiar dacă nu la fel.

Radu Umbreș, antropolog: El asta vrea să le arate oamenilor, că el nu face politică la fel ca ceilalți

Politica la firul ierbii - e strategia pe care mulţi politicieni o folosesc, doar în campanii. AUR a dus-o la un alt nivel.

Radu Umbreș, antropolog: Foarte multe dintre lucrurile pe care ei le cer sau de care au nevoie sunt reale.

Claudiu Târziu, senator AUR: Și atunci bineînțeles că rezonează la mesajele noastre, iar adversarii se supără. Ce, știrbii ăia care vă creditează pe voi.

George Simion, despre partid: "Proști, dar mulți"

Radu Umbreș, antropolog: Dacă am lua acele mesaje și le-am căuta, le-am analiza, le-am sparge să vedem ce însemană logic, vom începe să devedm tot felul de găuri.

Dan Sultanescu, sociolog: Unde crește scorul de populism? Crește la tinerii fără studii superioare, la oamenii activi fără studii superioare care au un loc de muncă, dar sunt în pericol din cauza veniturilor sau a nivelului de trai și oamenii care nu se informează constant.

George Simion, preşedinte AUR: Mulți încearcă să ne eticheteze, să inducă ideea că noi suntem partidul proștilor. Le-aș răspunde din Alexandru Lăpușneanu din nuvelă: Proști dar mulți.

Între 14 şi 18%: la atât e cotat partidul în ultimele sondaje. Bărbaţii şi tinerii înclină cel mai mult spre AUR:

Radu Umbreș, antropolog: De ce oare tânăr și bărbat? Care este emoția principală care energizează populismul? Este furia. Bărbații mai mult decât femeile au o formă de / agresivitate pe care și-o pot exprima.

Dan Sultanescu, sociolog: Tipul ăsta de instigare la violență, chiar și fizică, se vede în social media.

George Simion: Nu poți să deblochezi lucrurile în România anului 2022, decât prin gălăgie şi ridicând vocea.

Într-un mesaj populist, viitorul nu e nevoie să fie realist. Şomaj zero într-un an de la preluarea puterii. Impozit 0 timp de 10 ani pentru IT-şti şi pentru gospodăriile ţărăneşti. Câte 30.000 de euro pentru familiile care se mută în satele depopulate. Desfiinţarea universităţilor particulare. Asta a promis, printre altele, AUR.

Daniel David, profesor de psihologie: Astfel de mesaje, într-o formă în care nu faci o analiză critică, nu ai avut șansa să ai o educație avansată, ai o serie de probleme economice și sociale, s-ar putea să prindă

George Simion: Am blocat legea care limitează la 5 numărul de porci pe care îi poți avea în gospodărie.

Claudiu Târziu: Am gândit un sistem de scutire de taxe și impozite pentru familiile cu mai mulți copii, de la un nr de copii în sus.

BogdanTeodorescu, sociolog: Lucrurile suna foarte bine. Dar dincolo de ele nu e nimic. acestea sunt doar cuvinte goale. Odată ajuns la putere, întrebarea e simplă – cum îți iei țara înapoi. Ce faci? Naționalizezi? Te lupți cu străinii? Care sunt pașii?

Alin Sandu, primar Amara: Primul lucru a fost că eu nu am promis nimic. Că oamenii s-au săturat de promisiuni, oamenii nu mai vor să le promitem, să le promitem lucruri pe care ei deja știu că este probabilitate ff mică să se întâmple.

Amara, județul Ialomița. Singurul oraș din România cu primar AUR: un fost marinar a pus într-o zi mâna pe telefon și l-a întrebat pe George Simion dacă poate candida în numele partidului.

Alin Sandu, primar Amara: Pe străzile acestea ambulanțele nu puteau ieși, era o problemă foarte mare cu aceste străzi. Am pietruit toate străzile, așa ca la carte, cum trebuie făcut.

La o scurtă plimbare prin Amara, descoperi două tipuri de oameni: cei care au votat cu AUR și cei care n-au votat deloc.

Florica, săteancă: Domnul care e acum primar, domnul Alin.

Caterina, săteancă: Îl cunoșteam pentru că noi aici suntem născuți, îl cunoșteam ca om, ca familie și ni s-a părut că e cel mai potrivit.

La aproape doi ani de la alegeri, oamenii nu mai speră.

Ion Adam, localnic: Nu prea a făcut că nu ne ajută ăștilalți, dacă e singurul care e primar pe aici, banii unde se duce? Se duce la PNL, PSD.

Miercuri facem portretul celor mai convinşi susţinători AUR: românii din Diaspora.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Cum a ajuns AUR la 18% în sondaje. George Simion, despre partid: "Proști, dar mulți"