Antena Meniu Search
x

Florin Cîțu, după datele Eurostat: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Așa mai omorâm un fake news despre explozia prețurilor

„În România sunt cele mai ieftine alimente din UE!”, scrie premierul Florin Cîțu, după ce Eurostat a arătat că cele mai mici preţuri pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană sunt în România, Bulgaria și Polonia.

De Redactia Observator la 23.06.2021, 10:06
Florin Cîțu, după cifrele Eurostat: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Așa mai omorâm un fake news despre explozia prețurilor
Florin Cîțu - Mediafax Foto / Ovidiu Matiu / Hepta

„Eurostat confirmă - în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre explozia prețurilor”, este  postarea premierului. Conform datelor prezentate marţi de Eurostat, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat mult anul trecut, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%). Cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană a fost în Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Suedia și Finlanda.

Cel mai scăzut nivel al preţurilor din UE a fost în 2020 în România, Bulgaria şi Polonia

Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Per ansamblu, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin şi cel mai scump stat membru UE. În 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%). Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%). Îmbrăcămintea este grupul de produse unde preţurile diferă mai puţin în rândul statelor membre UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Florin Cîțu, după datele Eurostat: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Așa mai omorâm un fake news despre explozia prețurilor

Breaking News

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul