Antena Meniu Search
x

Video Florin Cîţu îşi joacă ultima carte pe scena politică: încearcă blocarea guvernului Ciucă

Continuă criza de pe scena politică! Florin Cîţu îşi joacă ultima carte şi încearcă să îngreuneze negocierile pentru formarea unui guvern în jurul premierului desemnat. Dacă USR e dispus la compromisuri ca să refacă alianţa, PSD pune condiţii dure, de neacceptat pentru PNL, ca să susţină un executiv condus de Nicolae Ciucă.

de Larisa Bernaschi

la 26.10.2021, 20:29

Vezi și

"Avem mandat doar pentru un Guvern minoritar, PNL- UDMR", a declarat Florin Cîţu, preşedinte PNL. "Absolut toate variantele sunt în discuţie", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. "PNL trebuie să se decidă: vrea cu USR sau vrea cu PSD", a declarat Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte USR.

Cu două oferte de parteneriat pe masă, PNL le spune pas amândurora. În ciuda indicaţiilor preşedintelui. Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu ar fi stat de vorbă, aseară la o vilă de protocol. Potrivit surselor Observator, şeful statului ar fi cerut formarea unui Guvern cât mai repede, chiar dacă asta înseamnă ca liberalii să facă unele concesii. Pentru social-democraţi lucrurile sunt clare. Marcel Ciolacu şi-a consultat colegii de partid şi decizia e aproape unanimă: PSD nu va vota un guvern minoritar. Vor intra la guvernare doar dacă împărţirea miniştrilor va fi proporţională cu mandatele din Parlament, adică ei să aibă cele mai multe funcţii.

Cei de la USR sunt ceva mai flexibili

Cei de la USR sunt ceva mai flexibili. Ar fi dispuşi să renunţe la Stelian Ion ca să facă parte din Guvernul Ciucă. "Vedem unde se ajunge la un mijloc, la un compromis acceptabil", a declarat Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte USR. Liberalii însă se simt în continuare atacaţi de foştii parteneri de guvernare. Mai ales după ce ieri, USR a votat alături de AUR, în şedinţa conducerii Parlamentului, să intre pe ordinea de zi propunerea ca averea preşedintelui să fie anchetată. Cu negocierile blocate şi Klaus Iohannis plecat din ţară, Florin Cîţu le-a propus liberalilor o variantă de mijloc: învestirea Guvernului minoritar PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă pentru trei luni. Iar ca PSD şi USR să susţină o astfel de variantă, PNL e dispus să accepte miniştri tehnocraţi.

"Premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu prin toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă determinată", a declarat Florin Cîţu, preşedinte PNL. Chiar mai puţin. Ludovic Orban a anunţat azi că demisionează din grupul parlamentar al PNL. Fostul preşedinte liberal controlează în jur de 15-20 de parlamentari, care ar putea înclina balanţa într-un vot la limită. Imediat după gestul lui Ludovic Orban, Palatul Cotroceni a anunţat că fratele său, Leonard Orban, consilier prezidenţial a fost eliberat din funcţie la cerere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu îşi joacă ultima carte pe scena politică: încearcă blocarea guvernului Ciucă