Antena Meniu Search
x

Florin Cîţu scapă de votul de încredere, până la Congresul PNL. CCR va soluţiona conflictul după 29 septembrie

Florin Cîţu poate să îşi vadă liniştit de alegerile pentru şefia PNL. Curtea Constituţională a României a anunţat că sesizarea prin care Anca Dragu a cerut CCR să trimită Guvernul Cîţu în Parlament pentru un vot de încredere va fi analizată după 29 septembrie. Alegerile din PNL au loc pe 25 septembrie.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.09.2021, 13:56

Fotoliile judecatorilor de la Curtea Constitutionala a Romaniei
Curtea Constituţională a României va soluţiona sesizarea Ancăi Dragu după 29 septembrie - Hepta

Curtea Constituţională a României a dispus joi ca, până la data de 29 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, de soluţionare a unui conflict juridic dintre Guvern şi prim-ministrul Florin Cîţu, pe de o parte, şi Parlamentul, pe de altă parte, în legătură cu remanierea miniştrilor.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a sesizat Curtea Constituţională pe seama unui conflict juridic între Guvern şi Parlament, pe motiv că Guvernul şi-a schimbat structura şi nu a cerut votul de încredere în Parlament.

"Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea primului ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului", a arătat Dragu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului. 

Când trebuia premierul să vină cu noi propuneri

Pe acelaşi subiect

Conform Ancăi Dragu, în 8 septembrie copreşedinţii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au trimis către premier o informare atrăgănd atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului.

"Avem prevederile constituţionale, precum şi din Codul administrativ care cer imperios ca în termen de 5 zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să îşi dea acordul asupra noi compoziţii politice a Guvernului.

În data de 12 septembrie ar fi trebui ca premierul să facă aceste propuneri şi să transmită către Parlament noile propuneri şi noua structură politică”, a mai declarat Anca Dragu.

Partidul Naţional Liberal îşi va alege la Congresul din 25 septembrie noul preşedinte al partidului, dintre Florin Cîţu şi Ludovic Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu scapă de votul de încredere, până la Congresul PNL. CCR va soluţiona conflictul după 29 septembrie