Antena Meniu Search
x

Video Intrarea României în Schengen în 2023 ar putea fi decisă joi. Ce am putea obține în urma reuniunii Consiliului European

Consiliul European va avea mâine o întâlnire la Bruxelles, în cadrul căreia va fi dezbătută şi situaţia României şi a Bulgariei, lucru precizat şi de preşedintele României, Klaus Iohannis. Intrarea României în Schengen în 2023 ar putea fi decisă la reuniune, doar dacă una dintre concluziile reuniunii Consiliului European va include aderarea. 

de Larisa Bernaschi

la 14.12.2022, 16:44

Vezi și

"Mâine va avea loc ultima reuniune din acest an a Consiliului European, o şedinţă în care ne aşteptăm, şi spunea şi preşedintele Klaus Iohannis, că va ridica problema aderării României la Spaţiul Schengen, însă, să nu avem speranţe foarte mari, pentru că, în cadrul Consiliului European nu se poate lua o decizie finală şi nici nu este cazul, având în vedere că, în ultima săptămână, Austria nu şi-a schimbat opinia, motiv pentru care, o posibilă aderare la Spaţiul Schengen ar putea să aibă loc abia anul viitor.

Interesant de văzut este însă modul în care preşedintele statului Klaus Iohannis a ridicat această problemă, spunea că pe cale diplomatică trebuie rezolvată, adică trebuie duse negocierile în continuare şi să nu vorbim despre un boicot sau de alte lucruri la nivel european, ci să discutăm, efectiv, pe cale diplomatică cu cei din Austria şi, bineînţeles, şi cu cei din Olanda, cei care au spus foarte clar că sunt de acord cu aderarea României la Spaţiul Schengen, dar au spus un "nu" categoric pentru Bulgaria.

Ştim foarte bine că România şi Bulgaria ar trebui să intre pe aceeaşi rezoluţie în Schengen. Rămâne de văzut şi asta pentru că şeful statului va avea zilele acestea mai multe întâlniri, inclusiv bilaterale, aici la Bruxelles. Trebuie să vedem care sunt concluziile şi ce se va discuta cu exactitate în cadrul Consiliului European, acolo unde va participa şi cancelarul Austriei", a transmis reporterul Observator Larisa Bernaschi

Cum ar putea intra România în Schengen

Totodată, europarlamentarul Dragoş Pîslaru spune că, dacă una dintre concluziile reuniunii Consiliului European va include intrarea României în Schengen în 2023, nu va mai fi nevoie de vot în Consiliul JAI. 

"Este suficient la acest nivel de Consiliu European, unde sunt șefii de state și de guvern, ca în concluziile Consiliului European să apară o frază care să spună: România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen în anul 2023. Atât. Nu să spună când să intre sau cum să intre, pentru că acestea sunt prerogative tehnice la nivel de consilii sectoriale", a declarat Dragoş Pîslaru într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Intrarea României în Schengen în 2023 ar putea fi decisă joi. Ce am putea obține în urma reuniunii Consiliului European