Antena Meniu Search
x

Video Iohannis cere soluții pentru problema creșterii prețurilor la energie: Riscăm alte probleme mai serioase sau mai costisitoare

Klaus Iohannis a făcut declarații în cadrul vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1. Președintele a afirmat că prețurile la energie cresc în toată Europe și că, pentru România, este foarte importantă legea consumatorului vulnerabil, promulgată recent.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 07.10.2021, 15:59

Vezi și

Intervenția președintelui Klaus Iohannis în cadrul evenimentului organizat la Cernavodă: 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cele mai importante declarații făcute de Klaus Iohannis:

Pe acelaşi subiect

- În baza unei tradiții solide de aproape 50 de ani în sectorul energetic nuclear, România face o opțiune fermă din dezvoltarea energiei nucleare, o energie curată și sigură, o soluție sustenabilă pentru securitatea noastră energetică.

- În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producția internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susținem 11.000 de locuri de muncă în producție, cercetare, inovație, inginerie, lucrări și producție de echipamente.

- Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, și va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca țară, dispunem în acest domeniu.

- România are potențial de a deveni un hub european în domeniul energiei. Putem deveni un exportator net de energie în regiune. Examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare. Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni.

- Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri. O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluții comune.

În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică

- Sunt însă necesare măsuri eficiente. Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect argumentate. Atrag atenția autorităților cu atribuții în domeniu că sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Iohannis cere soluții pentru problema creșterii prețurilor la energie: Riscăm alte probleme mai serioase sau mai costisitoare