Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Plafonarea preţurilor la energie. Coaliția nu se pune de acord în privinţa beneficiarilor, dar nici cum ar trebui calculată noua schemă

Sunt tensiuni mari în Coaliţie în ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energie. Deşi liderii nu reuşesc să se pună de acord cum ar trebui să fie calculată noua schemă de plafonare şi mai ales cine ar trebui să beneficieze de ea, în Parlement au început să fie depuse amendamente. Social-democraţii, spre exemplu, au propus în această dimineaţă ca plafonarea să se raporteze la consumul curent, astfel încât doar cei care fac economie să aibă parte de ajutor din partea statului.

de Larisa Bernaschi

la 21.09.2022 , 14:10

Ordonanţa de urgenţă le dă bătăi de cap celor din coaliţia de guvernare. Aceştia nu reuşesc să se pună de acord cum ar trebui să fie modificată această ordonanţă, în sensul în care nu ştiu cine ar trebui să beneficieze de acea plafonare. Există aici cel puţin două propuneri. Una venită din partea PNL care spun că plafonarea nu ar trebui să fie calculată în funcţie de media consumului pe anul trecut, ci mai degrabă cu o medie a ultimilor trei ani pentru luna respectivă.

Pe de altă parte PSD a depus un amendament în comisia de specialitate astfel încât să se stabilească cine beneficiază de preţul plafonat în funcţie de consumul curent. Cei de la ANRE nu sunt de acord pentru că, spun ei, este extrem de dificil să faci un astfel de calcul. ANRE dă un exemplu care s-ar putea întâmpla foarte des în realitate şi anume că un consumator poate avea un anumit consum într-o lună, iar luna următoare să depăşească pragul prin care poate beneficia de plafonare. Într-o astfel de situaţie, furnizorii ar fi mai mult încurcaţi, decât ajutaţi, în calcularea facturii. Vor fi introduse în programul de plafonare şi instituţiile publice sau fabricile farmaceutice. Acestea nu era incluse în ordonanţa iniţială.

Vezi și
Larisa Bernaschi Like
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri politice » Plafonarea preţurilor la energie. Coaliția nu se pune de acord în privinţa beneficiarilor, dar nici cum ar trebui calculată noua schemă