Antena Meniu Search
x

România alege, dar ce se alege de România / Au fost din nou cozi în străinătate

La consulatul de la Roma votarea s-a suspendat timp de o jumătate de oră. Plouă torenţial, iar românii din diaspora au forţat intrarea în secţia de votare. Au fost din nou cozi în străinătate. Românii s-au organizat cum au putut mai bine

Vezi și

La consulatul de la Roma votarea s-a suspendat timp de o jumătate de oră. Plouă torenţial, iar românii din diaspora au forţat intrarea în secţia de votare. Au fost din nou cozi în străinătate. Românii s-au organizat cum au putut mai bine

Zeci de voluntari au împărţit ceai cald, mâncare şi mii de exemplare din faimoasa declaraţia pe propria răspundere. Tinerii le-au dat prioritate la vot oamenilor în vârstă şi parinţilor însoţiţi de copii.

Abia se luminase de zi când românii făceau coadă în jurul Ambasadei la Londra. Printre cei care aşteptau să ajungă la urne a fost şi ambasadorul Ion Jinga. La Institutul Cultural Român, în trei ore după deschiderea urnelor, prezenţa era impresionantă.

Au fost şi 5000 de oameni, la o coadă lungă de un kilometru. Câte cinci ore s-a stat pentru un vot. Aproape de nouă ori mai mulţi români au reuşit să voteze faţă de primul tur al prezidenţialelor.

Aşteptarea a fost lungă şi la Paris. Câte trei ore, la cozi de doi kilometri şi 7000 de oameni. Veniseră în toiul nopţii să se aşeze la rând, la vot.

Ministrul de externe Theodor Meleşcanu a venit să vadă cum se votează la Paris.

Epuizat de oboseală un român a leşinat la coada de lângă abasada din Paris şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pe măsură ce orele se scurgeau, cozile la secţiile de vot au devenit tot mai mari. Iar românii mai nervoşi.

Ca să le fie mai uşor, oamenii au început să se organizeze. Părinţii însoţiţi de copii mici au avut prioritate, la fel şi bătrânii sau femeile însărcinate.

Voluntarii au împărţit mâncare şi băuturi calde. Şi mii de exemplare din faimoasa declaraţie pe care autorităţile au dat vina problemelor la vot în primul tur.

Ca să ţină piept mulţimii furioase, angajaţii consulatului de la Roma au cerut spijinul autorităţilor italiene. Pe o ploaie torenţială, românii care aşteptau de ore la coadă au încercat să forţeze intrarea, moment în care porţile consulatului au fost închise. Toate secţiile de votare din străinătate se vor închide la ora locală 21.00. Ultimele în care se va termina votul, vor fi secţiile de pe coasta de est a Americii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » România alege, dar ce se alege de România / Au fost din nou cozi în străinătate