Antena Meniu Search
x

Surprize la exit-poll, în Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron va rămâne la guvernare după alegerile parlamentare, dacă se vor confirma estimările difuzate de BBC după închiderea urnelor. Estimările i-au surprins pe analiştii politici

Premierul britanic David Cameron va rămâne la guvernare după alegerile parlamentare, dacă se vor confirma estimările difuzate de BBC după închiderea urnelor. Estimările i-au surprins pe analiştii politici

Conservatorii lui Cameron se apropie de majoritatea absolută în parlament în timp ce laburiştii, din opoziţie, înregistrează unul din cele mai slabe rezultate din ultimele decenii. Un alt sondaj exit-poll oferă cifre diferite iar rezultatele finale vor fi cunoscute doar în cursul acestei zile. 

Până în ziua alegerilor, sondajele i-au situat, practic, la egalitate pe conservatori şi laburişti. Dar sondajele exit-poll au conturat o cu totul altă situaţie.

Dacă aceste cifre se confirmă, David Cameron va rămâne prim-ministru deşi conservatorii nu vor deţine majoritatea absolută de 326 locuri în Camera Comunelor. Cameron poate, însă, conta pe sprijinul actualului partener de coaliţie, partidul liberal-democrat, care a pierdut foarte mult teren, şi, probabil, al unui partid din Irlanda de Nord. Dar, mai important, adversarii săi laburişti nu pot întruni majoritatea nici cu ajutorul naţionaliştilor scoţieni iar liderul partidului, Ed Miliband, este în pericol să-şi piardă funcţia. Datele exit-poll i-au surprins pe mulţi politicieni, chiar din tabăra învingătorilor, care nu şi-au ascuns neîncrederea.

Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, spune şi ea că nu-i vine să creadă că partidul său va cuceri 58 din cele 59 de mandate rezervate Scoţiei în parlament. Rezultatul ar fi într-adevăr un record, dar nu le-ar asigura naţionaliştilor scoţieni un rol în formarea guvernului britanic, aşa cum sperau. Un alt fals învingător este partidul anti-european UKIP care, deşi al treilea ca număr de voturi, poate rămâne cu doar doi deputaţi. Iar liderul său, Nigel Farage, ar putea să nu se afle între ei.

Victoria conservatorilor înseamnă, potrivit analiştilor, noi reduceri de cheltuieli pentru eliminarea deficitului bugetar. O manifestaţie împotriva politicii de austeritate a avut loc la Londra chiar în ziua alegerilor.

Conservatorii doresc, de asemenea, să organizeze, în cel mult doi ani, un referendum asupra retragerii din Uniunea Europeană. Şi, nu în ultimul rând, să limiteze numărul imigranţilor.

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie este privit cu mult interes de catre cei 250 de mii de romani stabiliti aici, in Regatul Unit. Si asta deoarece, de acest rezultat depinde usurinta cu care romanii se vor descurca in Regatul Unit, in anii urmatori.

Situaţia românilor, ca şi a altor imigranţi, se va agrava dacă Marea Britanie se izolează în cadrul Uniunii Europene sau chiar se retrage din ea. Deocamdată, însă, la Londra încă se aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Surprize la exit-poll, în Marea Britanie