Antena Meniu Search
x

Video Gospodinele din Sibiu se întrec în cozonaci pufoşi. Secretul gustului: nu se zgârcesc când vine vorba despre ingrediente

Într-o localitate din Sibiu s-a dat startul unei competiţii aşteptate luni la rând. Gospodinele se întrec în cozonaci pufoşi şi gustoşi! Noi am bătut din poartă în poartă şi am dat peste doamna Maria. Secretul ei este răbdarea. Şi ar mai fi ceva. Nu se zgârceşte când vine vorba de ingrediente. Nuca trebuie să fie din belşug.

de Redactia Observator

la 29.04.2021, 17:22

Vezi și
  • Gospodinele din Sibiu se întrec în cozonaci pufoşi

Doamna Maria s-a trezit dis-de-dimineaţă. Are în plan să facă mulţi cozonaci. Şi, cum este mult de muncă, se apucă rapid de treabă. Nu ţine cont de cantităţi. Pune cât consideră că trebuie, din ochi. 

''Am zis, no, să fie cozonacii buni, am băgat mai multe ouă şi trei kile de smântână. Smântâna îi ţine mai umezi, mai buni, mai proaspeţi.''

Şi nu doar ingredientele contează, ci şi forţa în braţe, căci este mult de frământat. Răbdarea este însă cheia succesului. 

''Să se încorporeze tot ce am băgat aici, toate ingredientele. Până pică apa din grindă. Atunci este lucrat aluatul, se desprinde de pe mâini, se desprinde de pe troacă.''

Pe acelaşi subiect

Reţete transmise din generaţie în generaţie

Aluatul se mai drege cu lapte sau apă, iar când este gata frământat, se lasă la dospit. Timp în care gospodinele se apucă să facă umplutura. Reţeta este tot din străbuni. Nucă sau mac cât cuprinde. 

''Apoi, pune să fie, să fie umpluură ca lumea. Ori mănânci...Pui mac ca lumea, pui nuca ca lumea. Cand tai o felie, sa fie felie adevarata. Umplutura e mai multa decat aluatul.''

Odată umplut, cozonacul ajunge în cuptorul pe vatră unde stă, la foc domol, câteva ore bune. De departe, acesta este cel mai dificil moment pentru că mirosul împânzeşte toată casa, iar nerăbdarea este mare. Într-un final însă, se dovedeşte că a meritat orice efort.  

''Vai de mine cum arde. Tulai, Doamne! Ce fain este. Ce copt este. Anastasia, cu pureci, uite, cu mac!''

Mulţi dintre cozonacii doamnei Maria vor fi puşi la vânzare, într-o piaţă a producătorilor locali din Sibiu. Calculele patiserilor arată că se vor bucura de o creştere semnificativă a vânzărilor anul acesta. Cam 6,5 milioane de cozonaci ar urma să ajungă pe mesele de Paşte ale românilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Reţete » Gospodinele din Sibiu se întrec în cozonaci pufoşi. Secretul gustului: nu se zgârcesc când vine vorba despre ingrediente