Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iancu Guda, de la visul de a deveni fotbalist, la realitatea unei economii în continuă schimbare: "Muncim pentru bani și rămânem prizoneri într-o capcană"

"Ce vor românii de la România?" E întrebarea de la care Observator a pornit cel mai mare demers jurnalistic din ultimii 35 de ani. Am căutat răspunsuri naturale, umane şi am început cu jurnaliştii, oamenii Observator, care au mers în comunităţile în care s-au născut şi au crescut pentru a vedea ce s-a schimbat în ultimele decenii. Şi am creionat România MEA. Am continuat cu experenţele tale. De la războiul ce îţi trece uneori graniţa, la preţurile care îţi dau coşmaruri. De la spitalele în care te temi să nu mori, la şcoala care nu îţi garantează un viitor pentru copilul tău. Adică România TA. Şi pentru a construi o imagine pe cât de reală, pe atât de clară a realităţii, am apelat la prestigioasa companie internatională de cercetare de piaţă, IPSOS. Studiul IPSOS - ANTENA este cât se poate de reprezentativ la nivel naţional. 2.400 de români au răspuns la întrebări legate de viaţa lor cotidiană, sănătate, educaţie, muncă, siguranţă. România NOASTRĂ.

de Iancu Guda

la 21.10.2024 , 20:07

"Cât de mult se schimbă lucrurile, îți dai seama când te întorci înapoi în locurile copilăriei. Am plecat la 18 ani din Medgidia și de atunci m-am întors foarte rar", a declarat Iancu Guda. Si de fiecare dată, Iancu Guda a văzut cum dispare, încet, o lume. Lumea în care el s-a născut. Orasul in care el a visat ca va deveni un mare fotbalist. El, însă, a ales partea mai dificilă. Şi s-a făcut economist. "Foarte mult s-a schimbat orașul, din păcate sunt schimbări bune, dar care vin un pic târziu. Când eram mic, Medgidia era un oraș de 60.000 de locuitori, acum de-abia numără 30.000. Cred că Medgidia a pierdut cel puțin 2 decenii și jumătate. Între anii 1990-2015 fără investiții care au dus la un declin inclusiv demografic", a declarat Iancu Guda.

Acum 2 ani, într-o noapte, preţul la benzină şi motorină aproape s-a dublat

Acum, pe stadionul imens construit pe vremea lui Ceauşescu ar incapea lejer toată populatia orasului. Si ar mai ramane si cateva scaune libere. Pe alocuri, fondurile europene au reuşit să acopere ziduri crăpate şi clădiri vechi de sute de ani. Dar oraşul încă are răni greu de vindecat. E aici, la scara mai mică, România mare a lui Iancu Guda. Tara in care, conform studiului IPSOS, doar 2% dintre români spun că au bani suficienţi ca să îşi cumpere tot ce îşi doresc. In care 42% dintre români îşi fac foarte des griji legate de situaţia financiară. Iar foarte multi trebuie sa isi mai ia inca un job ca sa poata acoperi toate cheltuielile dintr-o luna.

Vezi și

"În România asta e realitatea. 99% din banii care întră într-o casă vin din muncă, doar 1% din randament. Noi muncim pentru bani, asta înseamnă vulnerabilitate, dependență, trăim de la salariul la salariul și rămânem prizoneri într-o capcană", a declarat Iancu Guda. Sunt mulţi care rămân captivi în această capcană. Paralizaţi şi de propria neputinţă dar şi de măsuri fiscale care, de denumărate ori, au dat peste cap întreaga societate românească. Avem cea mai mare rata a inflatiei din Europa. In ultimii 2 ani preturile din Romania au crescut cu 25%. In cazul gazelor naturale, cu 60%. Acum 2 ani, intr-o noapte, pretul la benzina si motorina aproape s-a dublat.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?
Observator » România noastră » Iancu Guda, de la visul de a deveni fotbalist, la realitatea unei economii în continuă schimbare: "Muncim pentru bani și rămânem prizoneri într-o capcană"