Antena Meniu Search
x

Video Algocalmin, celebrul medicament "bun la toate", e considerat pericol public: poate provoca o boală extrem de gravă

Celebrul algocalmin, medicamentul "bun la toate" pentru români, este considerat în Europa "pericol public". Specialiştii spun că substanţa de bază, metamizolul, ar fi asociată cu o boală extrem de gravă. Prin urmare, Agenţia Europeană a Medicamentelor a început o investigaţie proprie.

de Cristina Tănasă

la 18.06.2024 , 14:00

Mai mulţi reprezentanţi din România de la ANMDMR vor participa la această cercetare pentru evaluarea riscului. Metamizolul este o substanţă activă, cunoscută în ţara noastră sub denumirea de Algocalmin - tablete sau fiole - şi Novocalmin - supozitoare. Acestea sunt două dintre cele mai cunoscute şi care au devenit un pericol public în Europa.

Algocalmin, un pericol pentru sănătate?

O investigaţie publicată recent arată faptul că un consum fără administrare strictă şi controlată poate duce la o boală extrem de gravă, granulocitoza, mai exact scăderea nivelului de granulocite, un tip de globule albe din sânge care poate duce în scurt timp la deces. În urmă cu 10 ani, se estima un consum în România de cel puţin 11 milioane de unităţi, dar în urma alertelor, de-a lungul anilor, consumul acestuia s-a redus la jumătate.

Vezi și

Cel mai consumat este acum în spitale şi poate fi eliberat doar pe prescripţie medicală. De-a lungul anilor, mai multe ţări europene au retras de la consum sau au impus reguli stricte. Acum, Agenţia Europeană a Medicamentului cere prudenţă şi porneşte propria anchetă pentru a verifica riscul acestui medicament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Sanatate » Algocalmin, celebrul medicament "bun la toate", e considerat pericol public: poate provoca o boală extrem de gravă