Antena Meniu Search
x

Video Ce boli grave transmit porumbeii. Copiii și bătrânii sunt cei mai expuși riscului

Simpaticii porumbei pe care îi hrănim în parcuri, sau la fereastră, nu sunt atât de inofensivi pe cât par. Pot transmite boli grave. Aşa că medicii ne sfătuiesc să îi ferim de ei măcar pe copii. Şi autorităţile locale trag un semnal de alarmă. Păsările distrug faţadele clădirilor, în plus, mizeria pe care o lasă în urmă atrage şi alţi dăunători. 

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 22.06.2024 , 14:20

Este greşit să hrănim porumbeii, spun specialiştii. Porumbeii pot să îşi procure singuri hrană, inclusiv pe timp de iarnă. Oricum, pâinea procesată, biscuiţii sau pufuleţii nu le oferă nutrienţii necesari. În schimb, lasă în urmă mizerie pentru alţi dăunători. Cum ar fi şobolanii. Inclusiv porumbeii pot fi purtători de boli grave.

"Din păcate, chlamidioza se poate transmite şi la om. Oamenii cu risc mare sunt copiii şi bătrânii. Copiii se joacă, pun mâinile pe jos, după, duc la gură şi asta este unul dintre cele mai uşoare moduri de transmitere directă a patologiilor", explică Răzvan Soare, medic veterinar. 

Bolile se transmit și pe cale respiratorie

Vezi și

Nu doar prin atingerea porumbeilor infectaţi se pot transmite bolile.

"Dacă nu e un contact direct, avem şanse destul de mari să ne infectăm doar pe cale respiratorie, inhalând particulele de praf şi picăturile respiratorii. Deci e un risc oricum destul de mare. Poate într-adevăr să pună probleme cu aprindere pulmonară, cu complicaţii destul de mari, mai ales la persoanele în vârstă şi la cei care au boli cronice. Se transmite salmonella. Sunt infecţii parazitare, sunt fungice, cum e criptococoza, adică e o paletă destul de largă", explică și Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase. 

Ce amenzi se dau pentru hrănirea porumbeilor

Hrănirea porumbeilor pare un gest banal, însă este interzisă în mai multe orașe. În Capitală, de exemplu, poate atrage amenzi de până la 5.000 de lei. Porumbeii pot distruge şi faţadele clădirilor, pentru că ciugulesc bucăţi din tencuială. În plus, acidul nitric din excrementele lor deterioarează materialele precum betonul şi ţiglele clădirilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 23 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Sanatate » Ce boli grave transmit porumbeii. Copiii și bătrânii sunt cei mai expuși riscului