Antena Meniu Search
x

Cum procedez dacă m-am vaccinat, dar am intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu Covid? Cele două scenarii posibile: cum poate fi evitată carantina

Valul 4 de Covid a lovit puternic şi în România. În acest moment, mai sunt doar 19 paturi libere la Terapie Intensivă în întreaga ţară. În Bucureşti, toate paturile de la ATI au fost ocupate deja.

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 10:18

Cum procedez dacă m-am vaccinat, dar am intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu Covid? Cele două scenarii posibile: cum poate fi evitată carantina
- Shutterstock

Autorităţile promit că nu va mai exista o carantinare generală, ci doar locală acolo unde incidenţa va trece de 6 la mia de locuitori. Atât timp cât rata de infectare se menţine între 3 şi 6 la mie, cei care s-au vaccinat cu schema completă îşi pot continua vieţile normal cu ajutorul certificatului verde. Acestea sunt regulile la nivel de comunitate, dar cum trebuie să procedăm la nivel individual dacă, spre exemplu, ne-am vaccinat, dar suntem contact direct al unei persoane depistate pozitiv.

Ce trebuie să faci dacă eşti vaccinat, dar eşti contact direct al unei persoane cu Covid?

În acest caz, potrivit regulilor Direcţie de Sănătate Publică, există două scenarii. În primul dintre ele, dacă eşti contact al unei persoane depistată pozitiv, chiar dacă eşti vaccinat, vei sta în carantină 14 zile dacă ai simptome şi eşti depistat pozitiv la rândul tău. Perioada de carantină se calculează din momentul intrării în contact cu persoana infectată, nu din momentul efectuării testului.

În scenariul doi, dacă eşti vaccinat, ai intrat în contact cu o persoană pozitivă, dar nu ai simptome, DSP nu te va testa şi nici nu îţi va impune perioada de carantină de 14 zile. Doar persoanele vaccinate beneficiază de acestă excepţie. Cei care nu s-au vaccinat şi sunt contacţi direcţi vor respecta protocolul vechi. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti vaccinat şi ai fost contact direct, vei intra direct în carantină, indiferent dacă prezinţi sau nu simptome. Testele sunt gratuite doar pentru cei care au fost contacţi direcţi şi au simptome.

Pe acelaşi subiect

Ce înseamnă, mai exact, să fii contact direct?

Conform protocoalelor, se consideră a fi "contact direct" o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient Covid, o persoană care a avut contact fizic direct cu o persoană infectată, o persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă), o persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute sau o persoană care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

Perioada de carantinare de 14 zile se calculează începând din ziua contactului direct. În cazul formelor uşoare, nu este necesară spitalizarea, astfel că se poate sta în carantină la domiciliu. În eventualitatea în care starea de sănătate se deteriorează în timpul carantinei, se solicită ajutorul medicului de familiei sau al unui medic infecţionist prin apel la 112. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Cum procedez dacă m-am vaccinat, dar am intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu Covid? Cele două scenarii posibile: cum poate fi evitată carantina