Antena Meniu Search
x

Japonia a realizat primul transplant pulmonar de la donatori vii, la o pacientă afectată de Covid-19

O echipă de medici de la Spitalul Universitar din Kyoto, Japonia, a anunţat că a realizat cu succes primul transplant pulmonar de la donatori vii, la o pacientă ai cărei plămâni au fost grav afectaţi de Covid-19.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 08.04.2021, 15:53

Prim-plan cu mâinile unor chirurgi care ţin instrumente medicale
Transplantul a fost realizat de o echipă de medici de la Spitalul Universitar din Kyoto - Shutterstock

O echipă medicală formată din 30 de specialişti a realizat operaţia de transplant în cursul zilei de miercuri, iar pacienta a avut o evoluţie favorabilă în primele 24 de ore. Femeia a suferit de pneumonie după ce a fost infectată cu noul coronavirus la sfârşitul anului trecut şi a avut nevoie de respiraţie asistată. Plămânii ei au fost grav afectaţi de virus, potrivit unui comunicat difuzat de spitalul universitar.

Donatorii au fost soţul şi fiul pacientei, cărora li s-a prelevat ţesut din plămânul stâng, respectiv drept. Potrivit Kyoto University Hospital, este vorba de prima operaţie de acest tip din lume realizată cu succes pornind de la donatori vii.

Până în prezent au mai fost făcute zeci de operaţii de transplant pulmonar, în mai multe ţări, însă toate pornind de la donatori în moarte cerebrală. Niciuna din operaţiile precedente nu a avut caracteristicile celei efectuate în prezent, se arată în comunicatul emis de Kyoto University Hospital.

Se aşteaptă ca pacienta, al cărei test pentru COVID-19 a ieşit negativ şi care a fost conectată timp de trei luni la un aparat de ventilaţie, să fie externată în următoarele două luni şi să îşi poată relua viaţa normală după încă o lună, informează Agerpres.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Japonia a realizat primul transplant pulmonar de la donatori vii, la o pacientă afectată de Covid-19