Antena Meniu Search
x

Video Medicii români primesc ajutor din străinătate. Specialist ATI din Polonia: ”Covid e ceva la care nu ne-am fi aşteptat niciodată”

Doctorii României sunt la capătul puterilor. În ajutorul lor, au venit două delegaţii de medici şi asistenţi din Danemarca şi Polonia, care au fost repartizaţi în spitalele din Capitală, şi doctori din Republica Moldova, care ajută la Iaşi. Deşi cifrele scad, spitalele sunt încă pline şi presiunea rămâne uriaşă la Terapie Intensivă.

de Redactia Observator

la 06.11.2021, 19:49

Vezi și

Ana-Maria Tudor, medic primar boli infecţioase Matei-Balş: ”Am fost depăşiţi”. Cu lacrimi în ochi i-a primit acest medic de la Institutul Matei Balş din Capitală pe cei din Danemarca şi Polonia. Ajutorul lor este ca o mască de oxigen pentru bolnavii din ATI.

Dominik Daszuta, medic specialist ATI, Polonia: ”Sunt obosiţi. Suntem cu toţii obosiţi. Cu toate astea, încercăm să mergem mai departe, pentru pacienţi, pentru noi, să ne susţinem între noi”.

Dominic vine din Polonia acolo unde, de aproape doi ani, tratează pacienţi cu COVID, în Terapie Intensivă. Nu sunt mari diferenţe între sistemele medicale din cele două ţări, dar există o asemănare puternică: lupta continuă, epuizantă.

Dominik Daszuta medic specialist ATI, Polonia: ”Toţi medicii din lume au pierdut o mulţime de pacienţi. Aceasta pandemie ucide. COVID este ceva la care nu ne-am fi aşteptat niciodată, e dificil atât fizic cât şi psihic”.

Pe acelaşi subiect

Numărul mare de bolnavi pune presiune pe sistemul medical din România

Cifrele în România au început să scadă, dar presiunea rămâne uriaşă în secţiile de ATI şi Unităţile de Primiri Urgenţe.

Ana-Maria Tudor medic primar boli infecţioase: ”Pur şi simplu ştiai: sunau telefoanele, primeşte-mi pacient, primeşte-mi pacient și nu ştii unde să-l pui”.

Cum au venit, medicii şi asistenţii danezi şi polonezi au pus umărul la treabă.

Ana-Maria Tudor, medic primar boli infecţioase: ”Eu nu am lucrat în Terapie Intensivă şi acum practic am fost cu dumnealor şi au acordat îngrijiri de terapie intensivă. Deci da, am învăţat mult pentru că nu făcusem asta înainte”.

Echipe de medici și asistenți danezi și polonezi dau o mână de ajutor în România

Prin declanşarea mecanismului european de protecţie civilă, vor mai veni medici în ajutor şi din alte ţări, atâta timp cât va fi nevoie.

Raed Arafat, şeful DSU: ”Ne exprimăm mulţumirile noastre pentru guvernul danez, pentru colegii care au venit în mod voluntar ca să activeze în România”.

Peter Munk, şeful Protecţiei Civile Danemarca: ”Bineînţeles, ne-ar plăcea să nu fim aici, dar când situaţia este aşa cum e în România, sigur că ne bucurăm că suntem aici pentru a ajuta”.

Şi dacă tot au venit, au prins şi drag de ţară. Următoarea vizită în România va fi în vacanţă.

Dominik Daszuta medic specialist ATI, Polonia: ”Cu siguranţă mă voi întoarce, când se va termina COVID, când acest val ne va lăsa să respirăm, cu siguranţă mă voi întoarce aici pentru distracţie”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Medicii români primesc ajutor din străinătate. Specialist ATI din Polonia: ”Covid e ceva la care nu ne-am fi aşteptat niciodată”