Antena Meniu Search
x

Video Specialiştii demontează mitul celor 10.000 de pași pe zi. De câţi avem nevoie ca organismul să funcţioneze corect

De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre mişcare ne raportăm la numărul de pași sau la caloriile arse. Dar puțini știu că o simplă plimbare poate fi mai solicitantă decât o sesiune de cardio. A fost demontat şi mitul celor 10.000 de pași: specialiştii spun că organismul uman are nevoie de mult mai puțin ca să funcționeze corect.

de Redactia Observator

la 31.03.2024, 20:50

Vezi și

Vremea bună îi scoate din case, la pas, pe iubitorii de plimbări. Unii au ales străzile aglomerate din oraș, alții potecile din pădure.

Bărbat: Facem des plimbări când avem timp liber și azi a fost o zi mișto pentru plimbare. Avem în jur de două ore de când ne plimbăm.

Femeie: Cred că avem vreo 15.000 de pași cam 45 de minute, ne-am mai și oprit să facem poze.

Mersul alert, mai solicitant decât un antrenament de cardio

Specialiștii spun că mersul alert poate fi mai solicitant decât un antrenament de cardio. Şi locul în care facem mișcare e important.

Mihaela Stoica, antrenor de fitness: Putem face un efort la fel de intens și dacă mergem pe bandă și dacă mergem în aer liber. Banda are câteva caracteristici și avantaje în sensul că sunt mai moi unele au sisteme de atenutare a șocurilor ceea ce înseamnă că sunt mai prietenoase cu articulațiile decât cimentul sau asfaltul.

Câţi paşi sunt necesari pe zi pentru a reduce riscurile

Statististicile ne arată că începând de la 2.000 de pași pe zi scade riscul de a face boli cardiovasculare. Cu cât numărul de pași este mai mare, sănătatea noastră va fi vizibil îmbunătățită. 8.000 de pași pe zi sunt necesari pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire cu 60%.

Claudiu Stoicescu, medic cardiolog: Ar fi ideal să ajungem la un număr de 2.500-3.000 de pași pe zi pentru a crește probabilitatea de a avea o inima sănătoasă. Activitatea fizică este absolut obligatorie. Ateroscleroza e cea mai răspândită patologie care omoară omul modern. Fiind infarct de miocard și accident vascular cerebral arterotrombotic. 

Vestimentaţia nepotrivită ne poate îmbolnăvi

Există și factori care ne pot îmbolnăvi. 

Cristina Tănasă, reporter Observator: O încălțăminte rigidă și nepotrivită face că mersul să nu mai aibă atâtea beneficii pentru organism. Ba din contră, poate duce la deformarea oaselor, favorizarea micozelor, problemelor articulare dar și afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Cei mai mulți români fac sport acasă

Datele arăta că cei mai mulți români fac sport acasă, 58%, în aer liber 22 la sută. Doi din zece români cred că drumul de acasă spre serviciu e suficient pentru a face mișcare în fiecare zi.

Sorin Cace, sociolog: În ultimii zece ani, mișcarea în România și mersul pe jos au crescut că pondere și e normal să fie așa pentru că începem să conștientizăm beneficiile unui astfel de comportament. 

România încă se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul sport și mișcare. Specialiștii recomandă minimum 20 minute de mers constant zilnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Specialiştii demontează mitul celor 10.000 de pași pe zi. De câţi avem nevoie ca organismul să funcţioneze corect