Antena Meniu Search
x

Curs valutar

3 metode simple pentru a-ți eficientiza afacerea

Un business, fie că vorbim de unul abia lansat, fie despre unul cu o poziție bine consolidată pe piața în care activează este strâns dependent de conceptul de eficiență.

de Redactia Observator

la 15.07.2018 , 12:45

3 metode simple pentru a-ți eficientiza afacerea - ALPA PROD

Un business, fie că vorbim de unul abia lansat, fie despre unul cu o poziție bine consolidată pe piața în care activează este strâns dependent de conceptul de eficiență. Atunci când o companie este ineficientă financiar sau ineficientă din punct de vedere al productivității, prima consecință este aceea că începe să piardă bani. Potrivit Entrepreneur.com, ineficiența costă businessurile până la 30% din venituri, anual.

Puțini sunt antreprenorii care au reușit să combată ineficiența așa cum a făcut-o Serghei Petrossov, CEO-ul companiei Jetsmarter. În doar câțiva ani, Petrossov a transformat compania într-una care este numită astăzi „Uber-ul avioanelor private”, reușind să o facă profitabilă, productivă și eficientă. Iată câteva sfaturi prețioase pe care acesta le oferă antreprenorilor:

Începe prin rezolvarea lucrurilor care nu merg bine

Articolul continuă după reclamă

Înainte de a face orice schimbare, trebuie să știi să identifici cu exactitate procesele din modelul tău de business care cauzează ineficiența. Petrossov a preluat compania Jetsmarter când aceasta era un etalon al ineficienței și a pierderilor financiare. În 2009, avioanele private ale companiei zburau doar 200 de ore pe an, iar o treime din zboruri erau goale. În general, avioanele companiilor aeriene zboară, în medie, 1.500 de ore anual, cu pasageri la bordul fiecărui zbor. Ducându-și analiza mai departe, omul de afaceri a observat că firma nu avea prezență în mediul online, nu oferea prețuri în timp real, iar foarte mulți potențiali clienți nu știau de existența ei.

Procesele ineficiente pot apărea în orice parte a unui business. Multe companii se luptă cu birocrație internă, cu procese complicate pe care angajații nu le înțeleg sau nu le execută bine, care le îngreunează munca. Altele, într-o încercare de a fi revoluționare, se străduiesc să implementeze prea multe lucruri dintr-o dată și dau greș. Indiferent de problema cu care se confruntă o companie, primul pas ar trebui să fie identificarea sursei care creează problema respectivă.  

Rezolvă haosul din departamentul de resurse umane

Companiile aflată în plină expansiune, dar și cele mari se pot confrunta cu următoarea situație: în legislație apare o schimbare majoră legată de salarizarea angajaților sau de plata impozitelor către stat. În departamentul de resurse umane se instalează haosul, pentru că oamenii muncesc de dimineața până seara târziu pentru a interpreta legislația, a găsi soluția optimă pentru companie și a implementa modificările respective în termenul legal.

O asemenea muncă poate fi foarte ușor supusă unor erori umane și poate fi sursa apariției ineficiențelor. Tocmai de aceea, orice companie care vrea să se organizeze mai ușor, să țină evidența angajaților, dar și a schimbărilor legislative fără ca acest lucru să implice eforturi majore din partea angajaților ar trebui să folosească un astfel de program util și rapid. Acesta nu numai că elimină riscul unor greșeli, dar se actualizează singur cu modificările legislative, astfel încât compania să nu fie prinsă niciodată pe picior greșit.

Demarează procesul de digitalizare a companiei

Potrivit unui studiu Gartner, ineficiența în integrarea digitală le cauzează companiilor o scădere de 25% pe piața competitivă în care activează. În cazul Jetsmarter, lansarea unei aplicații de smartphone pentru digitalizarea comenzilor a scurtat timpul în care clienții puteau rezerva sau închiria un avion și a dus la creșterea comenzilor.

Integrarea soluțiilor digitale într-o companie poate crește eficiența în mai multe moduri. În primul rând, tehnologia permite eficientizarea acelor sarcini care durează foarte mult timp, de obicei, și le permite angajaților să se concentreze asupra unor lucruri care necesită mai multă atenție sau creativitate. Comunicarea ușoară și mai rapidă este un rezultat constant al digitalizării. Rapoartele sunt transmise mai repede, problemele ies la iveală mai rapid și sunt, așadar, soluționate mai repede, angajații sunt eliberați de sarcinile de uzură, repetitive, iar clienții au avantajul că pot folosi mai ușor serviciile companiei

Aceste trei măsuri nu sunt singurele care pot pune capăt ineficienței unei companii, însă ele sunt un bun început pentru un antreprenor sau un manager care vrea să îi redea companiei productivitatea și eficiența și să o facă să redevină profitabilă.  

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: ALPA PROD

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri sociale » 3 metode simple pentru a-ți eficientiza afacerea