Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nu vă luaţi după medic". ÎPS Teodosie dă sfaturi celor cu probleme neurologice, care le pot agrava starea

Să faci se zice preotul, nu medicul. Este ultimul mesaj controversat al Înaltpreasfinţitului Teodosie care îi îndeamnă pe enoriaşi ca în zilele de post să nu ţină cont de recomandările doctorilor. Postul ar trebui respectat pentru că "Medicul nu are o pregătire duhovnicească". Doctorii îl contrazic: alimentaţia necorespunzătoare poate afecta şi mai mult sănătatea. 

de Andreea Filip

la 18.10.2024 , 20:33

"Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti. Medicul, în general, îndeamnă să mănânci consistent. Că nu are o pregătire duhovnicească". Este răspunsul dat de Arhiepiscopul Tomisul unui pacient cu probleme neurologice care cere dezlegare în zilele de post, pentru a urma recomandările medicului.

ÎPS Teodosie: "Nu vă luaţi după medic"

"Ţin post din tinereţe şi mi se pare a fi cea mai mică jertfă. Dar am o boală neurologică şi mi s-a recomandat să mănânc foarte bine", l-a întrebat credinciosul. "Păi, dacă vi se pare jertfa mică, numai cu postul, acum cereţi o dezlegare exagerat de mare? Nici vorbă. Că nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează. Are toxine şi vă face mai rău", spune ÎPS Teodosie

Vezi și

Alte feţe bisericeşti au poziţii mai puţin drastice. "Fiecare creştin ar trebui să aibă un duhovnic, să se consulte cu el şi în funcţie de problemele de sănătate şi în funcţie de recomandările medicului, duhovnicul poate să suspende obligativitatea rânduielii postului de către credincios. De la rânduiala postului sunt exceptaţi copiii şi bolnavii, pentru că ei au nevoie de mai multă hrană şi pentru că nu mai pot alege o asemenea asceză", spune Vlad Maxim, preot.

Pe acelaşi subiect

Reacţia medicilor

Doctorii precizează că cei cu probleme de sănătate trebuie să ţină cont de ce spun medicii şi să se hrănească în funcţie de afecţiunile pe care le au. "Noi le recomandăm un regim alimentar bogat în proteine de bună calitate. Recomandăm şi consumul de lactate, mai ales femeilor aflate la menopauză, celor predispuse la căderi şi fracturi", spune Georgiana Brânză, medic.

Cu două zile în urmă, ÎPS Teodosie a ţinut un maslu, slujbă pentru cei bolnavi, pe holurile Spitalului Judeţean din Constanţa.

Nu e prima dată când Arhiepiscopul Tomisului stârneşte controverse cu declaraţiile pe care le face. Săptămâna trecută, a spus că mătăniile în biserică sunt mai bune pentru muşchi decât exerciţiile la sală. Tot în cadrul unor interviuri a susţinut că doi oameni care stau în concubinaj păcătuiesc, iar tatuajele sunt doar o "schimonosire a corpului".

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Evenimente » "Nu vă luaţi după medic". ÎPS Teodosie dă sfaturi celor cu probleme neurologice, care le pot agrava starea