Antena Meniu Search
x

Curs valutar

5 provocări pe care orice nou antreprenor trebuie să le depășească atunci când își deschide un business

Visul de a-ți deschide propria afacere este extrem de atractiv atunci când vrei să ieși din rangul angajaților care lucrează pentru un patron și să îți dezvolți propriile idei și inițiative.

de Redactia Observator

la 16.01.2019 , 13:54

Secrete pentru un business de succes 5 provocări pe care orice nou antreprenor trebuie să le depășească - Shutterstock / Copyright: marvent

Visul de a-ți deschide propria afacere este extrem de atractiv atunci când vrei să ieși din rangul angajaților care lucrează pentru un patron și să îți dezvolți propriile idei și inițiative. În lipsa unei experiențe în antreprenoriat, acest drum poate fi mai puțin lin decât te-ai aștepta inițial. Cu toate acestea, în România, 39 de procente dintre tinerii aflați sub vârsta de 35 de ani vor să-și deschidă o afacere, arată un studiu realizat în 2018 de Amway Global Enterpreneurship Report.

5 provocări pe care orice nou antreprenor trebuie să le depășească atunci când își deschide o afacere:

1. Organizarea internă a firmei

Articolul continuă după reclamă

Există o mare diferență între a avea o idee de business în care crezi cu adevărat și pe care o vezi dezvoltându-se extrem de promițător și a ridica de la zero un business în jurul acesteia. O firmă înseamnă în primul rând foarte multă birocrație, în care trebuie să fii mereu la curent cu ultimele obligații fiscale, modificări de legislație care te privesc pe tine și domeniul în care activezi, dar și obligații față de angajați, de la ceea ce trebuie să conțină dosarul angajatului și măsurile pe care trebuie să le iei pentru a asigura o activitate internă eficientă. În acest ultim caz, este esențial să îți faci o schemă foarte clară a rolurilor fiecărui om din firmă, o organigramă în care linia de responsabilitate să fie bine specificată și detaliată, pentru ca astfel să poți trasa și obiective cu persoane însărcinate cu atingerea lor.

2. Găsirea celor mai buni angajați

Și pentru că am ajuns la capitolul angajaților, una dintre marile greșeli pe care ar trebui să le eviți în startul deschiderii unei afaceri este angajarea persoanelor apropiate sau prietenilor. Relațiile personale ar putea afecta evaluările profesionale și ar putea da naștere unor dezechilibre premature în firmă. Dacă ai nevoie să lucrezi cu prieteni, îi poți lua pe post de consultanți sau colaboratori, evitând astfel situații posibil dificile în viitor. Găsirea celor mai buni angajați la început de drum va fi cu siguranță o misiune dificilă, mai ales din pricina faptului că îți va fi greu să te ridici la nivelul salarial oferit de firmele mai mari. Poți, în acest caz, să vii cu pachete atractive de beneficii, un program flexibil și oportunitatea de a oferi training-uri și workshop-uri angajaților tăi. De multe ori, o firmă mică este mai deschisă să le ofere angajaților mai multe responsabilități și șanse de carieră, spre deosebire de companiile stufoase, cu proceduri interne foarte stricte.

3. Finanțarea activității

Dacă alegi să pleci la acest drum extrem, una dintre marile provocări va fi găsirea unei surse pentru a finanța activitatea, cel puțin în primii ani. Fie prin credit, fie prin resurse personale, acest punct trebuie bine calculat, pentru că altfel poți intra rapid în faliment, cu datorii către creditori.

4. Un plan de afaceri convingător

Pentru a evita un astfel de scenariu extrem de negativ, vei avea nevoie de un plan de afaceri gândit în cel mai mic detaliu, de la numărul angajaților din firmă, plafonul salarial în primii ani și sume alocate pentru chirii, taxe și desfășurarea activității. Fără un plan de afaceri convingător, îți va fi foarte dificil să găsești parteneri care să te ajute să te dezvolți.

5. Stabilirea prețului corect pentru serviciile sau produsele firmei

Atunci când te afli la început de drum, fie că business-ul tău este specializat în servicii, fie că este orientat spre producție, trebuie să fii capabil să stabilești un preț corect pentru piață. Tentația inițială va fi să pui un preț cu mult sub media de pe piață, pentru a deveni atractiv, însă acest lucru ar putea atrage încasări mai mici, volum de muncă mai mare și greu de menținut cu un număr mic de angajați. În clipa în care vei încerca să te ridici la nivelul cerut de piață în general, vei ieși rapid din calculele celor cu care ai colaborat.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: marvent

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri sociale » 5 provocări pe care orice nou antreprenor trebuie să le depășească atunci când își deschide un business