Antena Meniu Search
x

Video Bojdeuca lui Ion Creangă, renovată pentru prima oară în peste 35 de ani. Cât va rămâne închisă casa din Iaşi

Bojdeuca lui Ion Creangă s-a închis, temporar, pentru lucrări de renovare. Vestea îi întristează pe cei care treceau pe aici ori de câte ori aveau drum prin Iaşi, dar îi bucură pe îngrijitorii muzeului. Casa marelui scriitor nu a mai fost renovată încă de pe vremea lui Ceauşescu.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.01.2022, 08:39

Vezi și

Agitaţia produsă de zecile de mii de vizitatori care intrau an de an în bojdeuca lui Ion Creangă a fost înlocuită acum de agitaţia împachetării tuturor lucrurilor dinăuntru. Turiştii care au vrut să viziteze casa au fost întorşi din drum. "Am trecut prin Iași și am vrut să văd. Am fost cu mulţi ani în urmă, cu 30 de ani", povesteşte un trecător. "Această bojdeucă îmi aduce aminte de casa bunicii", spune un altul.

Bojdeuca lui Ion Creangă, renovată pentru prima dată din 1985

Casa în care Creangă a scris "Aminitiri din copilărie" intră în sfârșit în renovare. "Va restaura și cuptorul. În vremea lui Creangă era singura sursă de căldură, de atunci bojdeuca nu a mai fost încălzită niciodată, practic". Pentru prima dată după aproape 40 de ani, bojdeuca va fi complet golită. Toate obiectele care însuflețeau până acum căsuța din Ţicău vor fi duse în altă parte și depozitate și nu doar lucrurile vor lipsi de aici, ci și vizitatorii, pentru că aceasta va fi închisă publicului timp de aproape doi ani, cât se vor face renovările.

Ultimele reparaţii au fost făcute aici în 1985. Dar nu au fost lucrări de mare anvergură. "Preţ de un an şi jumătate, bojdeuca va fi dată pe mana celor nouă meșteri mari, calfe și zidari care vor veni să schimbe faţa bojdeucii", explică Valentin Talpalaru, muzeograf.

Lucările costă peste 1,7 milioane de euro

Casa va fi reabilitată integral, acoperișul de șindrilă va fi schimbat, iar fisurile din pereţi şi podeaua vor fi reparate. Lucările costă peste 1,7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene și de la Consiliul Județean din Iași

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Bojdeuca lui Ion Creangă, renovată pentru prima oară în peste 35 de ani. Cât va rămâne închisă casa din Iaşi