"Cadouri toxice" pe rafturile magazinelor: cozonaci cu aromă de E-uri
Dulciurile cu termen de garanţie de 4, 6 sau chiar 12 luni sunt împănate cu tot felul de conservanţi artificiali şi aditivi dăunători.
Mai ales produsele de brutărie primesc doze mari pentru a părea proaspete şi de Paşte, cu toate că au fost produse înaintea Crăciunului.
Pe lângă oferta românească de cozonaci, de sărbători şi-au făcut loc pe rafturile magazinelor şi specialităţi asemănătoare, din Italia. Termenul lor de garanţie trebuie să ne dea de gândit.
Pentru Crăciun am ales doi cozonaci. Primul este din România şi are un termen de valabilitate de câteva sătpămâni. Al doilea provine din Italia şi va fi proaspăt chiar şi în luna aprilie!
Că să îşi menţină aspectul plăcut chiar şi un an de zile. Producătorii au adăugat E-uri în cantităţi impresionante!
Iar lista continuă cu cantităţi mari de sare şi coloranţi artificiali. Consumul constant al produselor cu astfel de ingrediente dăunătoare poate provoca diabetul, dar şi bolile cardiovasculare sau cancerul.
Unde mai pui că produsele străine nu sunt mai gustoase decât cozonacul autohton. Iar în privinţa ciocolatei specialiştii o recomandă cea cu conţinut cât mai mare de unt de cacao, pentru că este mai sănătoasă decât variantele cu lapte sau alte umpluturi.
E-urile ascunse în cozonacul "proaspăt" de 6 luni
E 1422- pectină
E 202 - sorbat de potasiu
E 471 - gliceril monopalmitat
E 500 - carbonat de sodiu
E 503 - carbonat de amoniu
Ce conţine o felie de cozonac "peren"
Grăsime: 24% din doza zilnică recomandată
Sare: 9% din doza zilnică recomandată
Zahăr: 14% din doza zilnică recomandată
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰