Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se prepară zacusca perfectă

E prima zi din septembrie, iar gospodinele au pus capacul şi pe primele borcane cu zacuscă. Nu mai e nicio îndoială că e mai bine să le prepari acasă: stii ce pui în ele, nu sunt pline de conservanţi, iar dacă lucrezi cantitativ, faci și economie faţă de zacusca din comerţ. Atenţie, însă, la etapa sterilizării borcanelor, e cel mai riscant pas. Dacă nu e făcută cum trebuie, în preparat poate să se dezvolte bacteria ce provoacă botulismul.

de Diana Severin

la 03.09.2025 , 14:54

Cea mai bună zacuscă este fără îndoială cea făcută în casă, din cele mai calitative legume. Pregătită pe foc de lemn, preparatul capătă un gust aparte, greu de egalat. Doamna Marinela prepară zacusca cu legume din propria grădină, apoi o vinde. Prețul este mai mare decât cel din magazine, însă clienţii au garanţia unor ingrediente sănătoase. 

Anul trecut, de pildă, pe doamna Marinela a costat-o 12 lei fiecare borcan de zacuscă. După vânzare, profitul e de doar 3 lei. Chiar şi aşa, va păstra preţul la fel şi anul acesta. 

Sunt însă şi gospodine care pregătesc zacusca cu legume cumpărate din piaţă. Vinetele se vând între 3,50 și 5 lei kilogramul, ardeii între 3,50 și 7 lei, iar roșiile, nelipsite din rețeta clasică, ajung chiar la 9 lei kilogramul, în funcție de soi și de piață.

Articolul continuă după reclamă

Specialiștii atrag atenția. Dacă sterilizarea borcanelor nu este făcută ca la carte, zacusca se poate transforma într-un pericol pentru sănătate, căci în interior se poate forma bacteria ce provoacă botulismul. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat, pentru că indică alterarea alimentelor. 

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii spre o carieră în gaming?
Observator » Ştiri sociale » Cum se prepară zacusca perfectă