Antena Meniu Search
x

Video De ce nu există coșuri de gunoi la Rânca, una dintre cele mai populare stațiuni montane din România? Autoritățile cred că atrag animalele sălbatice

Mii de oameni și niciun coș de gunoi. Aceasta este situația într-una dintre cele mai vizitate stațiuni montane din România. La Rânca, în județul Gorj, turiștii ori păstrează deşeurile ori le aruncă la întâmplare. Explicaţia autorităţilor? Pubelele atrag animalele sălbatice sau sunt smulse de viscol.

Alin Stan
de Alin Stan

la 17.01.2022, 19:53

De ce nu există coșuri de gunoi la Rânca, una dintre cele mai populare stațiuni montane din România? Autoritățile cred că atrag animalele sălbatice Vezi și

Pungi, ambalaje, resturi de mâncare şi doze de suc aruncate la voia întâmplării şi purtate de vânt, pe marginea drumului. Acesta este peisajul care ne întâmpină pe şoseaua care duce în staţiunea Rânca, din Gorj. Un loc vizitat de mii de turişti, în fiecare weekend.

Amatorii de sporturi de iarnă care ajung în zonă se confruntă, însă, cu o situaţie rar întâlnită într-un loc atât de aglomerat: nu sunt deloc coşuri de gunoi.

"Sigur că ar trebui să fie, având în vedere că fiecare comerciant sau fiecare trebuie să ţinem cont de gestionarea selectivă a deşeurilor, mai ales când e multă aglomeraţie, nimeni nu se bucură să vină intr-un loc plin de gunoaie", spune un turist.

Gunoaie pe care mulţi dintre turiştii care merg la Rânca le aruncă pe unde apucă.

Pe acelaşi subiect

Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca: S-a încercat acum trei ani, de primăria Baia, au pus vreo 12 coşuri şi după prima iarnă le-a zburat viscolul. Partea lui Novaci a rămas în discuţie pentru că este cea mai multă zonă centrală. Aşteaptă, probabil, proiecte, aşteaptă bani.

S-a ajuns în această situaţie pentru că stațiunea Rânca este administrată de două primării: Baia de Fier și Novaci. Iar autoritățile locale nu s-au putut înţelege pe această temă până acum. Pubelele, spun ele, ar atrage animalele sălbatice, aşa cum se întâmplă în staţiunile de pe Valea Prahovei.

Dumitru Leuștean, primar Novaci: Avem în vedere acest proiect, nu este o cheltuială foarte mare, am făcut toate calculele, dar ele vor funcţiona doar pe sezonul cald. Este o problemă şi pentru animale. Vedeţi în Valea Prahovei cum aceste coşuri de gunoi colectează animalele sălbatice. Cred că nu este cazul să facem acest lucru şi la Rânca.

Până când autorităţile se vor pune de acord şi vor găsi o soluţie, oamenilor nu le rămâne decât să apeleze la bunul-simţ. Gradul de ocupare în stațiune este, în acest moment, de aproximativ 50%, iar numărul turiștilor va fi și mai mare spre finalul săptămânii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » De ce nu există coșuri de gunoi la Rânca, una dintre cele mai populare stațiuni montane din România? Autoritățile cred că atrag animalele sălbatice