Antena Meniu Search
x

Video Din ce se face parizerul şi cum ne dăm seama dacă e de calitate. În anii '80, ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv

În trecutul nu foarte îndepărtat, mulţi dintre români mâncau cu poftă parizer cu franzelă şi muştar. Şi poate că încă o mai fac. Ei bine, mezelul, care în anii '80 ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv, se reinventează şi rivalizează cu mortadella italienilor. Gurmanzii şi nostalgicii au fost invitaţi de experţii culinari să guste din diferite sortimente.

Alin Stan
de Alin Stan

la 23.08.2023, 21:35

Vezi și

Romania anilor '80 traversa o perioada cruntă, în care alimentele de baza fuseseră raţionalizate, iar magazinele erau goale. Aşa a apărut parizerul, despre care se spune că era de fapt o pastă de piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii, aditivi şi coloranţi. Ba chiar, din 1982, conţinea şi un aditiv radioactiv, potrivit unui consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Parizerul, din Epoca de Aur în prezent

Totul ar fi fost muşamalizat însă şi milioane de oameni au continuat să îl cumpere. Anii au trecut, iar acum unii experţi culinari vor să îl promoveze drept o delicatesă.

"În continuare are o imagine proastă și este asimilat muncitorilor necalificați care-l consumă pe portiera mașinii, pe ziar. Poate reuşim să schimbăm o parte din mentalitate, dar trebuie să ne ajute cumva și producătorii, să producă parizer calitativ", spune Cosmin Dragomir, organizator.

Pe acelaşi subiect

Zeci de gurmanzi au gustat azi diferite sortimente de parizer, toate cumpărate din magazine. "Este destul de savuroasă felia respectivă. Are o aromă foarte bună. Se simte sare, usturoi, se simte foarte puțin afumat. Am consumat în copilărie și am o nostalgie față de parizer. A rămas o mâncare de nostalgie", spune un român. 

"Rețetele de atunci nu se mai aplică la rețetele pe care le avem acum și sunt convinsă că există produse de bază și produse de calitate superioară", crede altcineva. 

"Cei care au participat la eveniment au trebuit să deguste 14 tipuri de parizer, iar mai apoi să completeze într-o fișă de degustare cu note de la 1 la 10, calitatea, gustul, dar și textura produsului", transmite Alin Stan, reporter Observator.

Cum ne dăm seama cât de bun e parizerul

Cum ne dăm seama dacă parizerul este unul de calitate? "Ar trebui să analizăm întâi bucata întreagă de parizer, să-i verificăm tactil consistența. Tăiem o felie, o mirosim, vedem intensitatea și ce exprimă parfumul acelui parizer. După care, gustativ, trebuie să simțim consistența și textura acelui produs.Textura să nu fie gumoasă, să nu am acea senzație de gumă de mestecat", spune Marian Timofti, președinte FNDA.

Parizerul este un cârnat din carne de porc tocată fin amestecată cu slănină, similar cu Mortadella, originar din orașul Bologna. Este condimentat cu piper negru, nucșoară, ienibahar, semințe de țelină sau coriandru.

Dacă în trecut mezelul era azvârlit în ulei încins, alături de un ou, se folosea pe post de carne, în tocana de cartofi, sau pur şi simplu se punea pe o felie pâine, acum se regăseşte şi sub o formă mai sofisticată, în meniurile unor restaurante fine dining. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Din ce se face parizerul şi cum ne dăm seama dacă e de calitate. În anii '80, ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv