Antena Meniu Search
x

Drumarii au ieşit din nou cu utilajele de deszăpezire, la munte

Deşi în calendar, suntem în prag de vară, la munte tabloul este unul de iarnă autentică. Într-o singură zi, au fost două anotimpuri. În zonele joase, soarele a fost urmat de grindină în timp ce la mare altitudine, drumarii au ieşit din nou cu utilajele de deszăpezire.

de Redactia Observator

la 26.05.2020, 17:47

Vezi și
  • Munţii au albit peste noapte.
  • Utilajele pentru deszăpezire au ieşit pe şosea.

Pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, a nins, iar munţii acoperiţi de zăpadă au oferit un peisaj de vis.

Peisajul de vară surprins la deschiderea Transalpinei a fost înlocuit acum cu unul de iarnă autentică. A nins câteva ore iar, în marea de alb care a cuprins văile abrupte şi munţii, drumul care şerpuieşte pe creste dezvăluie un tablou de poveste.

Deşi suntem la final de mai la peste două mii de metri altitudine, decorul este unul ca de început de iarnă. S-a aşezat deja un strat de câţiva centimetri de zăpadă, iar munţii au albit peste noapte. Ninsoarea a a scos şi utilajele pentru deszăpezire pe şosea.

Ciobanii care au stâne de-a lungul Transalpinei îi aşteaptă pe iubitorii muntelui cu reguli noi, dar cu aceeaşi privelişte copleşitoare.

Mărioara Babu – proprietara unei stâne: Şi după toată vremea asta rea, se va îndrepta timpul şi sunt convinsă că lumea va fi dornică să vină la munte. O să vindem în caserolă până se va drumul la terase şi cu vesela noastră, blidele de pământ pentru că la noi e tradiţional. Până atunci, vom da în caserole. O să facem mese mai rar pe poiană, dacă nu, pe iarbă verde cum se mânca odată. 

Puţin mai jos, în staţiunea Rânca, ninsoarea s-a transformat în ploaie cu grindină.

Iar la nici 20 de kilometri distanţă, în oraşul Novaci, aveai impresia că ai intrat în alt anotimp. Vreme bună şi 15 grade în termometre.

Zăpada le-a dat de muncă şi drumarilor din Argeş, care au intervenit pe Transfăgărăşan. Troienele depăşesc chiar şi doi metri pe cel mai spectaculos drum din ţară. Şoseaua va fi redeschisă pentru turişti la începutul lunii viitoare.

La Bâlea Lac a nins ca în poveşti. Peisajul de basm i-a bucurat deoprtivă pe locanici, dar şi pe cei care au avut drum prin zonă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Drumarii au ieşit din nou cu utilajele de deszăpezire, la munte