Antena Meniu Search
x

Fumatul omoară 5 oameni în fiecare ora, în România

Un sfert din populaţia României are un obicei ucigaş. În fiecare oră, cinci dintre noi mor din cauza bolilor provocate de fumat.

Vezi și

Un sfert din populaţia României are un obicei ucigaş. În fiecare oră, cinci dintre noi mor din cauza bolilor provocate de fumat. Statistica sumbră i-a făcut pe doctori să tragă un semnal de alarmă. Mai ales că mulţi dintre fumători sunt tineri. Unul din patru adolescenţi aprinde în fiecare zi măcar o ţigară.

Domnul Cocoş a fost ceea ce numim fumător înrăit. Mai bine de trei decenii a fumat tot ce-a prins. Chiar şi 80 de ţigări într-o singură zi. Dar, a spus stop. N-a mai vrut să-şi dea foc banilor şi nici plămânilor.

Are deja şapte ani de când nu a mai pus ţigara în gură. Ce-i drept, nu i-a fost tocmai uşor. La început, l-au ajutat medicamentele, apoi doar voinţa. În total, peste 5 milioane de români îşi aprind în fiecare zi măcar o ţigară. Cei care încearcă să renunţe la tutun sunt de 500 de ori mai puţini. Doar 10 mii de români au apelat, anul trecut, la programul Stop Fumat.

Alarmant e faptul că din ce în ce mai mulţi tineri fumează. Cifrele arată că cei mai mulţi fumători au între 25 şi 44 de ani, dar în cazul adolescenţilor sub 15 ani, unul din patru inhalează în fiecare zi fum de ţigară. Consecinţele sunt pentru totdeauna.

Sunt de opt ori mai mulţi suferinzi de cancer printre ei care fumează, iar cei care fumează foarte mult, peste vârsta de 50 de ani, ajung la de 20 de ori mai mult cancer pulmonar.

Cifrele oficiale arată că peste 42 de mii de români mor în fiecare an din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor pulmonare sau din cauza altor afecţiuni provocate de fumat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Fumatul omoară 5 oameni în fiecare ora, în România