Antena Meniu Search
x

Gazprom suspendă tranzitul de gaze către Ungaria, pe fondul unor tensiuni apărute după semnarea unui acord cu Rusia

Ucraina a anunțat vineri că Gazprom a suspendat tranzitul de gaze către Ungaria, la câteva zile după ce gigantul rus a semnat un acord de furnizare pe termen lung cu această țară.

De Redactia Observator la 01.10.2021, 14:54
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina - Shutterstock

Kievul și Moscova se află în conflict de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Ucraina spune că Rusia încearcă să folosească energia ca armă politică într-un mod care amenință nu doar securitatea sa energetică, ci și pe cea a Europei. "Monopolizarea rutelor de gaz de către Gazprom, pe care o observăm acum, ridică problema principiilor fundamentale ale funcționării piețelor de gaz din Uniunea Europeană - concurența și transparența", a declarat Sergiy Makogon, șeful operatorului ucrainean al sistemului de transport de gaz. Gazprom nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii despre acestă situaţie.

Tensiuni între Budapesta şi Kiev

"Trebuie să se pună capăt consolidării poziției dominante a unui singur jucător și utilizării de către acesta a pârghiilor în scopuri evident politice, pe fondul unei creșteri șocante a prețurilor la gaze în Europa", a declarat Makogon.

Ucraina s-a opus noului acord privind gazele naturale, afirmând că este o "decizie pur politică, nerezonabilă din punct de vedere economic" și cerând executivului UE să evalueze dacă acesta respectă legislația europeană în domeniul energiei. Kievul face presiuni pentru ca Occidentul să împiedice punerea în funcțiune a noului gazoduct rusesc Nord Stream 2, care ocolește Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Compania germană de utilități Uniper, parte a grupului de companii occidentale care sprijină Nord Stream 2, a declarat vineri că nu se așteaptă ca gazoductul să contribuie la atenuarea crizei de pe piața mondială a gazelor naturale în această iarnă, deoarece este puțin probabil ca o licență de operare să vină rapid.

Conform acordului finalizat cu Ungaria la sfârșitul lunii august, care intră în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze către Ungaria, prin două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia și 1 miliard de metri cubi prin Austria.

Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europa au scăzut vineri cu aproape 77% față de joi, au arătat datele operatorului de rețea Gascade, deoarece Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.

Compania rusă a declarat în repetate rânduri că furnizează gaze clienților în deplină conformitate cu contractele existente și a precizat că și-ar putea suplimenta livrările odată ce Nord Stream 2 va fi lansat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Gazprom suspendă tranzitul de gaze către Ungaria, pe fondul unor tensiuni apărute după semnarea unui acord cu Rusia