Antena Meniu Search
x

Video Horia Colibășanu, mărturii despre lupta contracronometru din Himalaya. Alpiniştii au fost surprinşi de o avalanşă, în toiul nopţii

Pe culmile disperării în vârful muntelui. Alpiniştii români Horia Colibășanu și Marius Gane se întorc acasă din Himalaya, după ce au fost surprinşi de avalanşă în cort, în toiul nopţii. A fost o luptă pe viaţă şi pe moarte din care sportivii noştri au ieşit învingători.

de Redactia Observator

la 13.05.2021, 20:51

Vezi și

Echipa formată din trei alpiniști cu experienţă - Horia Colibășanu, Marius Gane, și slovacul Peter Hamor, a avut ca misiune deschiderea unei noi rute spre vârful Dhaulagiri din Himalaya. În prima parte a traseului sportivii erau optimişti. Reuşiseră să depăşească cea mai abruptă parte din traseu. La 7.000 de metri altitudine, au fost surprinşi de avalanşă, în cort. A  început o altă cursă, contracronometru, pentru supravieţuire.

Horia Colibășanu: Nu ni s-a mai întâmplat, a venit avalanşa. Prima dată a început să ne împingă cortul, a început să ne preseze, ne-a strivit înăuntru. Nu poţi să prevezi totul. Himalaya sunt nişte munţi în care se presupune că pleci într-o aventură. 

În câteva secunde alpiniştii s-au trezit îngropaţi sub un strat de zăpadă de peste un metru.

Horia Colibășanu: Am găsit în cateva secunde briceagul, simţeam că se termină aerul din buzunarul de aer din jurul capului. Am reuşit să ies să respir. În momentul în care eu am ieşit şi Peter a reuşit să iasă din partea de jos a cortului, unde era un pic mai puţină zăpadă şi după ce am ieşit am început să săpăm în zăpadă să îl eliberăm şi pe Marius. După un minut mi s-au albăstrit mâinile de la frig.

Pe acelaşi subiect

Sportivii au decis să pună capăt expediţiei

Cei trei au pierdut o parte din echipamente şi au decis să se întoarcă acasă.

Horia Colibășanu: Nu am putut să plecăm în momentul acela, era deja seară. Am săpat o grotă în zăpadă, unde am stat ghemuiti. Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia, riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă.

Chiar dacă nu au cucerit vârful după o asfel de experienţă la limită alpiniştii români pot spune că au învins muntele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Horia Colibășanu, mărturii despre lupta contracronometru din Himalaya. Alpiniştii au fost surprinşi de o avalanşă, în toiul nopţii