Antena Meniu Search
x

SPECIAL: In birturile satesti, tara se pune la cale mai ceva ca in Parlament

Nu doar vesnicia s-a nascut la sat, ci si dezbaterea! Indiferent ca e politica, sportiva, religioasa sau economica. In birturile satesti tara se pune la cale si problemele sunt intoarse pe toate partile mai ceva ca in Parlament.

Vezi și
Bine ati venit la Casa Poporului din Branisca. Nu are nici marmura, nici opere de arta si nu nici cea mai mare cladire din Europa si, s-o spunem pe-aia dreapta, e un birt. Unul ca multe altele. Dintr-un sat la fel ca altele. Dar, cum zice si vorba din popor, omul sfinteste locul. Iar oamenii de aici au transformat mica lor Casa a Poporului in centrul intregului sat. Aici se discut vrute si nevrute, de la fotbal la politica, de la dragoste la ura. De la lipsuri la bucurii.

Doua lucruri il mai fac pe nea Petre sa-si mai incrunte privirea senina. Povara celor 87 de ani si faptul ca acum, la batranete, nu mai are cu cine sa-si imparta apusul vietii. Isi stinge oful intr-un pahar de tarie. Nu se resemneaza. La anii lui, stie ca e un lux pe care nu si-l mai permite. La fel cum stie ca la birt niciodata nu e singur. Aici, la birt, fiecare are o parere. Si o dezbatere, pe orice tema, e la un "Ziua buna!" distanta. “Inainte mergeau oamenii unii la altii, la o poveste, mai beau cate-o palinca, cate-o. Acum, numai. Venim aici. Bem o cafa si povestim. Si dupa aia catre casa”, spun oamenii.

L-am lasat pe nea Petre sa puna la bataie un plan pentru a-si gasi o draguta. Ne-a atras atentia discutia aprinsa de la o alta masa. Una pro si contra Gigi Becali. Inevitabil, discutia aluneca pe alt fagas. Unul la fel de controversat. Politica. Niciun subiect nu e prea complicat, prea delicat, prea neinteresant pentru oamenii de aici. De la viitorul satului la viitorul statului, toate trec prin filtrul acestei veritabile poieni a lui Iocan. Discutia incepe domol. Prima data, problemele comunei.

Unii mai spera. Mai viseaza, mai cred ca tara se poate schimba. Optimismul nu este insa la fel de molipsitor ca saracia. Asa ca multi au renuntat sa mai spere.

De vorbit ar mai fi multe si suntem convinsi ca discutia ar fi durat trei zile si trei nopti, ca-n basme.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL: In birturile satesti, tara se pune la cale mai ceva ca in Parlament