Antena Meniu Search
x

Mesajul Preafericitului Daniel pentru credinciosi

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prefericitul Parinte Daniel, indeamna credinciosii, in Pastorala de Paste, de anul acesta, sa faca bine oriunde pot, "purtand, in suflet si in fapte, lumina Crucii si bucuria Invierii"

PF Daniel vorbeste, in mesajul sau de Pasti, despre faptul ca multi oameni poarta, astazi, "crucea suferintei, din cauza inmultirii pacatelor, a patimilor egoiste si a relelor de tot felul, din cauza lacomiei sau zgarceniei unora si a saraciei altora, a violentei in familie si in societate, a nedreptatii si nepasarii, a bolilor si singuratatii, a certurilor in familie si a divorturilor, a parasirii copiilor si batranilor s.a", subliniind ca, "in aceasta privinta, se adeveresc cuvintele Mantuitorului Hristos ca «Din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci» (Matei 24, 12)".

Patriarhul explica, in continuare, de ce este necesara ajutarea semenilor. "Pentru a putea purta crucea multor incercari si a simti ajutorul lui Hristos Cel Rastignit si Inviat este necesar sa ne intarim in credinta, sa sporim rugaciunea si sa savarsim fapte de ajutorare a semenilor nostri, sa fim si noi pentru altii un Simon de la Cirene, care a ajutat pe Iisus sa poarte Crucea Sa pe drumul Golgotei (cf. Luca 23, 26). Asa dupa cum credinciosii care au purtat de bunavoie crucea postului, ca infranare de la bucate de origine animala si de la orice pacat sufletesc si trupesc, primesc lumina, bucuria si binecuvantarea Sfintelor Pasti, tot asa si cei care alina suferinta semenilor lor, prin rugaciune si cuvant de incurajare, prin fapta buna si darnicie, vor simti lumina si bucuria Invierii lui Hristos in inimile lor si binecuvantarea Lui in viata si casele lor", mai spune PF Daniel, in Pastorala.

"Invierea Domnului nostru Iisus Hristos este biruinta iubirii Lui smerite asupra pacatului, iadului si mortii. Invierea lui Hristos este ridicarea omului cel muritor, din cauza pacatului, la starea de faptura vesnic vie, creata dupa chipul lui Dumnezeu Cel vesnic viu (cf. Facerea 1, 26), pentru a se impartasi vesnic din iubirea divina a Preasfintei Treimi. Prin Invierea lui Hristos Cel Rastignit se arata ca iubirea omului fata de Dumnezeu si fata de semeni poate fi mai tare decat ura, violenta si moartea. Taria puterii iubirii jertfelnice a lui Hristos se arata atat in Crucea Sa, ca smerenie, cat si in Invierea Sa, ca slava. De aceea, Biserica Ortodoxa nu desparte niciodata Crucea de Inviere", se spune, astfel, in Pastorala.

In incheierea Pastoralei, Patriarhul adreseaza credinciosilor urari de bine si traditionalul salut pascal: "Cu prilejul Sfintelor Sarbatori ale Sfintelor Pasti, va adresam tuturor parintesti si fratesti doriri de sanatate si mantuire, de pace si bucurie, dimpreuna cu salutul pascal: Hristos a inviat!".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Mesajul Preafericitului Daniel pentru credinciosi