Antena Meniu Search
x

Video Miracolele din Turcia, relatate de salvatorii români: "Am prins foarte multe replici, au fost momente dificile"

Mii şi mii de salvatori din toată lumea s-au mobilizat imediat după dezastrele din Turcia şi Siria. Între ei, şi mai mulţi români.  Au reuşit să scoată victime de sub dărâmături chiar şi la mai bine de 150 de ore de la producerea seismului. 

de Redactia Observator

la 20.02.2023, 14:29

Vezi și

Locotenentul Bogdan Toma şi plutonierul adjutant Daniel Mihai Nicu sunt doi dintre românii care au reuşit să facă imposibilul posibil. Cei doi au fost prezenţi în platoul Observator alături de Thor, câinele-erou.

"Thor este câine de căutare - salvare, rasa ciobănesc german. Şi-au demonstrat şi şi-au arătat foarte mult utilitatea în Turcia. Ne-a ajutat foarte mult, clădirile fiind foarte dezafectate. Efectiv, nu puteam să intrăm pentru a face o cercetare preliminară. Nici măcar camerele sau senzorii acustici nu puteam să îi montăm pentru că nu prezentau deloc încredere clădirile. Pe mine mă durea sufletul să îi dau drumul să plece în căutare", a declarat plutonierul adjutant Daniel Mihai Nicu, cel alături de care câinele - erou salvează vieţi. 

Întrebaţi dacă au fost multe momente în care s-au speriat, salvatorii au mărturisit ca au avut parte de foarte multe momente dificile, mai ales că au prins şi foarte multe replici. 

"Am prins foarte multe reprici. Văzând clădirile crăpate, îndoite, nu ştiam ce se poate întâmpla cu clădirea. Au fost multe momente dificile. (...) În orice operaţiune de salvare ne temem. Frica face parte din emoţiile pe care oamenii le trăiesc, dar dacă o transformi într-o emoţie constructivă te va ajuta. Ne luăm toate măsurile de siguranţă în toate salvările ca să minimizăm riscul, atât în ceea ce priveşte salvatorii, cât şi victimele pentru că în cazul cutremurului intervenţia noastră se axa pe salvarea de vieţi", a declarat locotenentul Bogdan Toma. 

Interviul integral cu salvatorii poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Miracolele din Turcia, relatate de salvatorii români: "Am prins foarte multe replici, au fost momente dificile"