Antena Meniu Search
x

Video Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa de Est, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Turiştii au început să sosească din nou în ţara morilor pe apă, din Valea Almăjului. Cele peste 20 de mori sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi sunt în continuare funcţionale. În plus, rândul la măcinat este păstrat cu sfinţenie de zeci de ani şi se transmite din tată-n fiu.

de Vali Popovici

la 11.04.2021, 10:19

Vezi și
  • La Rudăria au existat chiar şi peste 40 de mori de apă, însă multe au fost distruse de inundaţii.

Ţara morilor pe apă sau cum o cunosc localnicii, zona Rudăria, se află pe Valea Almăjului şi este un muzeu în care istoria şi tradiţia se împletesc cu succes. Aici, timpul pare că bate pasul pe loc: "Este foarte vechi şi foarte interesant pentru că nu mai apuci să vezi în zilele noastre aşa ceva şi vezi cum trăiau oamenii mai demult". 

Cele 22 de mori de apă din Complexul Mulinologic din Caraş-Severin sunt vizitate anual de mii de turişti: "Suntem bucuroşi că funcţionează, că mai există şi că o putem vedea", "Extraordinare, o minune a tehnicii. Cred că acum s-a mai aranjat puţin zona şi se vede că sunt refăcute unele şi arată bine".

Rândul la moară se moşteneşte din tată-n fiu

Până în anul 1955, aici au existat peste 40 de mori, dar multe dintre ele au fost distruse de inundaţii. Aşezate pe cursul râului, pe o lungime de trei kilometri, morile sunt folosite şi în prezent, iar nimeni nu plăteşte nimic.

Ilie Dragotă, morar: La această moară sunt 30 de persoane, fiecare are o zi în lună. Ei ştiu rândul, când le e rândul la moară dacă au nevoie vin şi îşi macină boabe, grâu, ce au nevoie. Rândul se moşteneşte de la tata, eu îl dau la copil şi tot aşa merge în continuare.

Morile de apă de la Rudăria sunt unice în Europa de Est şi au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa de Est, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO