Antena Meniu Search
x

Noul buletin al românilor, în dezbatere la MAI! Cu ce noutăţi vine cartea electronică de identitate?

Românii vor avea cărţi de identitate electronice! Acestea vor veni la pachet cu numeroase facilităţi printre care servicii electronice, dar şi servicii medicale. Concret, noile buletine vor ţine locul cardurilor de sănătate. Mai mult, proiectul suspus dezbaterii astăzi la Ministerul de Interne propune ca şi copiii sub 14 ani să poate avea buletin, doar dacă părinţii decid acest lucru.

Românii vor avea cărţi de identitate electronice! Acestea vor veni la pachet cu numeroase facilităţi printre care servicii electronice, dar şi servicii medicale.

Concret, noile buletine vor ţine locul cardurilor de sănătate. Mai mult, proiectul suspus dezbaterii astăzi la Ministerul de Interne propune ca şi copiii sub 14 ani să poate avea buletin, doar dacă părinţii decid acest lucru.

1. Românii vor avea un buletin electronic, pe care-l vor putea folosi și online

Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său și online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educație ș.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanții suplimentare de securitate, micșorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Buletinul va cuprinde și o imagine facială a titularului, dar și amprentele a două degete.

Pe acelaşi subiect

2. Buletinul va putea fi folosit drept card de sănătate

Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie și de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.

3. Și copiii sub 14 ani vor putea avea carte de identitate

Acum, regula este că actul de identitate se eliberează abia de la vârsta de 14 ani. Proiectul în dezbatere ar putea schimba acest lucru, pentru că le-ar da părinților posibilitatea să ceară o carte electronică de identitate și pentru copiii lor mai mici de 14 ani. În plus, pentru copiii sub 12 ani, actul de identitate nu va conține și amprentele acestora. Buletinele celor mici nu vor fi valabile însă decât doi ani, pentru că imagina facială imprimată în buletin va trebui schimbată mult mai des, având în vedere modificările fizice prin care trec cei mici de la an la an.

4. Nu toți românii vor fi obligați să aibă cărți electronice de identitate

Actul în dezbatere propune ca, pentru românii care nu sunt de acord cu ideea de carte electronică de identitate, din motive religioase sau de conștiință, aceștia să poată avea un tip de carte de identitate simplă. Asta înseamnă că buletinul lor nu va conține datele lor biometrice, adică imagina feței și, după caz, amprentele a două degete și că nu-l vor putea folosi pentru serviciile on-line de care vorbeam mai sus. Practic, acest tip de buletin simplu nu ar fi foarte diferit de ceea ce avem în prezent.

5. Alte perioade de valabilitate pentru cărțile de identitate provizorii

Actualmente, termenul de valabilitate al cărții de identitate provizorii este de un an. Dacă proiectul va trece de Guvern și de Parlament în forma actuală, pentru situațiile când se solicită eliberarea unui document de identitate simplu (adică nu în format electronic), termenul de valabilitate al documentului provizoriu va fi de 45 de zile.

sursa: avocatnet.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Noul buletin al românilor, în dezbatere la MAI! Cu ce noutăţi vine cartea electronică de identitate?