Antena Meniu Search
x

O fetiță de 12 ani din Oradea, infectată cu COVID, a cerut să meargă la spital, ca să nu se îmbolnăvească și mama ei

O fetiță de 12 ani din Oradea, infectată cu COVID, a cerut să meargă la spital, ca să nu se îmbolnăvească și mama ei. Fetița și-a făcut singură bagajul când a aflat că are coronavirus, ca să plece spre spital.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 28.07.2020, 21:11

Coronavirus România
Ariana, la fereastra camerei de spital unde s-a internat de bunăvoie - Bihoreanul
  • Ariana nu și-a cunoscut niciodată tatăl.
  • Fetița și-a făcut singură bagajul ca să plece la spital.

O fetiţă de 12 ani, elevă la o şcoală din centrul Oradiei, a fost confirmată infectată cu coronavirus după întâlnirea cu o prietenă care avea COVID fără să știe. Ariana a decis imediat să se interneze, de dragul mamei. Femeia are o afecţiune oncologică, iar fetiţa chiar a insistat să fie dusă la spital, deşi mama o voia acasă, fiind nedespărţite de la naştere, de când o creşte singură, în urma unei tragedii în familie. 

De la infirmiere şi asistente până la medici, angajaţii din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea sunt impresionaţi de o mică pacientă care oferă o adevărată lecţie de viaţă, scrie Bihoreanul.

"La mijlocul lunii iulie ne-am întâlnit pe o terasă, în oraş, cu nişte prieteni din Cluj, cu care am petrecut cam două ore. Fetiţa lor, cu care Ariana s-a jucat, a fost descoperită cu coronavirus după o zi. Prin Direcţia de Sănătate Publică ni s-a cerut testarea amândurora, şi a mea, şi a Arianei.", a povestit mama fetei.

Femeia spune că probele biologice le-au fost prelevate într-o zi de joi, pe 16 iulie, dimineaţa, iar seara au şi primit rezultatele, telefonic: în cazul ei, verdictul a fost negativ, dar nu şi în cel al fetiţei. "Ne-a sunat doamna dr. Mariana Ferician, de la DSP. Ne-a spus că, fiind asimptomatică, fetiţa poate rămâne în izolare la domiciliu, la fel şi eu, dar că poate fi şi internată la Infecţioase, iar alegerea este a mea. M-am panicat, n-am mai putut dormi toată noaptea. Ariana s-a îngrijorat şi ea, având în vedere problemele mele de sănătate...".

Pe acelaşi subiect

În urmă cu doi ani, în iunie 2018, femeii i-a fost descoperită o afecţiune oncologică serioasă. A şi fost operată la Oradea, pentru extirparea unei tumori, apoi a urmat patru sesiuni de chimioterapie la Cluj, după care a continuat tratamentul la Oradea. 

"Încă de la aflarea rezultatului, Ariana a hotărât că se internează, mi-a zis că vrea s-o las la spital. Nu avea niciun semn de boală, dar ştie de pe net şi de la televizor că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul.", explică mama fetiţei. "În 12 ani nu ne-am despărţit niciodată. Ariana s-a născut fără tată, soţul meu a murit într-un accident rutier când eram însărcinată în luna a treia. La 3 ani a fost suspectată de leucemie, am stat internată cu ea, şi aici, şi în Cluj, unde din fericire s-a concluzionat că avea doar intoleranţă la lactoză. De când s-a născut, vreme de 12 ani, i-am dat toată dragostea, la fel şi ea mie".

A doua zi, vineri, cu speranţa că poate testele au fost greşite, orădeanca a hotărât repetarea lor, mai ales că şefii de la serviciu s-au oferit să acopere costurile. "Vineri, pe 17 iulie, fiindcă deja eram izolate la domiciliu, au venit de la DSP să ne ia noi probe. Sâmbătă dimineaţa, doctoriţa Ferician m-a sunat din nou. Nu a fost nicio greşeală: eu nu aveam Covid, dar fetiţa da. Mi-a repetat că nu poate lua decizii în locul meu, dar ne roagă să nu ieşim din casă."

Mama Arianei îşi aminteşte că fetiţa încă dormea când a vorbit la telefon cu reprezentanta DSP. "S-a trezit pe la ora 10, mai târziu decât de obicei, şi când m-a văzut plânsă şi-a dat seama că şi al doilea rezultat a ieşit rău. Mi-a spus hotărâtă că vrea să o sun pe doamna doctor, că vrea să se interneze. I-am răspuns că eu nu vreau, dar pur şi simplu s-a dus în cameră, şi-a făcut singură bagajul şi apoi mi-a cerut să sun la Salvare, s-o ducă la spital.", povesteşte femeia.

În cele din urmă, orădeanca a sunat-o pe doctoriţa de la DSP, care a cerut să vorbească şi ea cu Ariana. După ce fetiţa a repetat că "nu vreau să dau virusul la mama", epidemiologul a trimis o ambulanţă. "Am ieşit în curte plângând. Până să vină ambulanţa au trecut 10 minute, când a ajuns eram epuizată. A ieşit şi o vecină să ne îmbărbăteze, iar echipajul ne-a promis că vor avea grijă maximă de Ariana. Am vrut s-o însoţesc până la Infecţioase, dar nu s-a putut."

"Să stau liniştită"

Din acea dimineaţă de sâmbătă, 18 iulie, femeia nu şi-a mai văzut fetiţa, dar îşi vorbesc la telefon zilnic, de nenumărate ori. În plus, pe Ariana o sună şi un psiholog care le-a ajutat şi cu doi ani în urmă, când mama se chinuia cu cancerul. "Toţi ţinem legătura cu ea, iar naşii o vizitează în fiecare seară. Se duc în curte la Infecţioase şi de acolo o văd la geam, îi fac poze şi mi le trimit şi mie."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O fetiță de 12 ani din Oradea, infectată cu COVID, a cerut să meargă la spital, ca să nu se îmbolnăvească și mama ei