Antena Meniu Search
x

Ospat cu peste, in Postul Pastelui. Care sunt preturile din magazine

Pestele sta la loc de cinste pe masa, maine. Trebuie macar gustat, spune traditia. Iar oamenii o respecta - altfel nu se explica aglomeratia din pescarii. Cei care vor peste proaspat, insa, au batut si sute de kilometri, pana in pastravariile cu traditie.

Vezi și

Dezlegarea la peste i-a facut pe multi romani sa strabata zeci, chiar sute de kilometri pentru un ospat pe cinste, intr-o atmosfera idilica. In Maramures, traditia se respecta ca la carte.

Pastravul ajunge pe mana bucatarilor cu experienta. Curatat si trecut prin faina, este lasat sa se prajeasca in ulei. Dupa ce este scurs, se aseaza langa mamaliguta calda si mujdeiul de usturoi.

Cei care nu sunt pescari de meserie, pot prinde peste in magazine. In loc de undita, folosesc portofelul. Pestele este curatat, taiat si dus in galantare. Deja zeci de cumparatori asteapta sa fie serviti. Un kilogram de pastrav costa 25 de lei, in timp ce salaul este 20 de lei. Mai ieftin este crapul: 16 lei pe kilogram.

In traditia populara, consumul de peste este asociat cu zamislirea de prunci. Cine respecta dezlegarea, isi sporeste fertilitatea. Tot de Buna Vestire, traditia in Maramures spune ca localnicii trebuie sa alunge spiritele rele. Ei sarbatoresc Blagovestenia sau noaptea focurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ospat cu peste, in Postul Pastelui. Care sunt preturile din magazine