Antena Meniu Search
x

Festivalul Pomana porcului, din Harghita, a strâns sute de oameni la masă

Ignatul s-a dus de mult, dar în Harghita, pentru pomana porcului se organizează un adevărat festival! La Lupeni, s-au întins mese ca şi cum ar veni Crăciunul.

Vezi și

Ignatul s-a dus de mult, dar în Harghita, pentru pomana porcului se organizează un adevărat festival! La Lupeni, s-au întins mese ca şi cum ar veni Crăciunul. Au fost tăiaţi nouă porci. În doar câteva ore, au fost gata cârnaţi, şuncă şi tocăniţă. Purceii mai mici şi mai fragezi s-au învârtit la proţap toată ziua.

Bucată cu bucată, porcul de pe proţap dispare în farfuriile pofticioşilor. Însă, grămada cea mai mare se strânge în jurul celebrei tocăniţe de Lupeni. Pe limba localnicilor, i se spune lecsi-pecsi. La Festivalul Pomana Porcului, s-a calificat direct în concursul pentru cea mai gustoasă mâncare.

Însă, peste tot unde aruncăm privirea, zărim atârnate şiruri cu afumături. Costiţă, muşchiuleţ, şuncă. Cârnaţii sunt umpluţi pe loc. Carnea tocată se frământată cu tot felul mirodenii, sub privirile celor care abia aşteaptă să-i mănânce.

Nu rămâne nimic nici din exemplarele cele mai mari. Unul dintre cei nouă porci sacrificaţi a avut 350 de kilograme. Şi şorici pentru toţi vizitatorii.

Cu un pic de tărie sau un pahar de vin fiert, lebărul, jumările sau sângeretele intră mai bine. Iar cu puţină muzică, nici nu zici că a trecut deja Crăciunul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Festivalul Pomana porcului, din Harghita, a strâns sute de oameni la masă