Antena Meniu Search
x

Video Recordul de producţie la cereale nu aduce şi o ieftinire a alimentelor: "Preţul este dat de preţul grâului la bursă"

Ploile din ultima vreme au fost mană cerească pentru agricultori. Producţia de cereale din acest an va fi mult mai bună decât se aşteptau toţi. Şi cum preţul cerealelor la bursă a crescut, fermierii au doar de câştigat. Nu acelaşi lucru putem spune despre cumpărători. Preţul pâinii la raft n-are şanse să se ducă în jos. Dimpotrivă.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 02.07.2021, 21:09

Vezi și
  • Producţia la cereale a atins un nivel record graţie ploilor din ultimele luni.

Ionuţ cultivă cereale pe 800 hectare. După un an trecut care a fost greu, cu mare parte din recoltă compromisă de secetă, tânărul fermier speră din nou. Producţia arată bine, la fel şi estimările

Ionuţ Rusu, fermier: Grâul anul acesta, faţă de anul trecut, este într-o stare excepţională. Anul trecut am recoltat o medie de trei tone la hectar, anul acesta ne aşteptăm mai mult decăt dublu.

E drept, şi cheltuielile au fost mai mari acum, spune tânărul. 

Ionuţ Rusu, fermier: Au crescut cu 20-30 la sută, cheltuielile. Îngrăşămintele s-au scumpit substanţial.

Pe acelaşi subiect

Anul trecut, producţia de cereale a fost decimată de secetă. La nivel naţional nu s-au strâns mai mult de 19 milioane de tone. Însă ploile din 2021 au fost mană cerească pentru agricultori. Aceştia speră la o producţie de 25-30 de milioane de tone, cantitate care ar umple de 15 ori Casa Poporului. Prin 2017-2018 a mai fost aşa bine. 

Denis Ţopa, expert în agrotehnică: Recolta este mai întârziată din cauza vremii. A fost o primăvară mai rece şi un început de vară ceva mai rece.

Costin Telehuz, preşedintele Asociaţiei de cereale Ialomiţa: Cel puţin în zona noastră, mai toţi fermierii şi-au stabilit recordurile personale. O producţie foarte bună la păioase, la orz şi grâu şi de 8-9 tone la hectar.

Prin urmare, avem un câştig mai mare pentru fermieri. 

Preţul grâului la bursă a crescut cu 19% în ultimii ani

Costin Telehuz, preşedintele Asociaţiei de cereale Ialomiţa: În campanie teoretic orzul nu ar trebui să scadă sub 800 de lei şi grâul nu ar trebui să scadă sub 850 de lei în condiţii de calitate decente.

Bucuria fermierilor nu e şi a cumpărătorilor. La raft nu se schimbă nimic în bine. Ba din contră. 

Ionuţ Rusu, fermier: Preţurile au luat-o în sus atât la materia primă, cât şi la produsul finit. Eu cred că painea, oricum ar fi, tot o să se scumpească.

Dragoş Frumosu, expert industria alimentară: Indiferent de producţia din România, o producţie foarte bună sau mai puţin bună, preţul este dat de prețul grâului la bursă.

Care a tot crescut cu 19% în iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2017. 

România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cea mai mare inflaţie, potrivit Eurostat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Recordul de producţie la cereale nu aduce şi o ieftinire a alimentelor: "Preţul este dat de preţul grâului la bursă"