Un aliment nesănătos consumat de români în cantităţi mari s-a scumpit cel mai mult. Cutia costă acum 13 lei
Inflaţia se menţine la un nivel ridicat ceea ce înseamnă că plătim mai mult pentru tot ce cumpărăm. Cel mai mult s-a scumpit faţă de februarie 2024 un aliment mai puţin sănătos, consumat de români în cantităţi uriaşe: margarina. Evident, lista creşterilor de preţuri e mai mare şi cuprinde fructe, legume, detergenţi, dar şi servicii.
Scumpirile nu se domolesc. Asta arată datele de la statistică. Indiferent că vorbim de mâncare, produse pentru casă sau servicii. Inflaţia în luna februarie a urcat la 5%. Pe lista produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an se află margarina. Preţul a crescut cu 17 procente. Astfel că o astfel de cutie de margarină a ajuns să coste 13 lei.
Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an - pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți. Margarina conţine uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, iar procesul poate duce la formarea de grăsimi trans, care se depun pe artere. Este un aliment foarte ieftin în comparaţie cu untul, pe care ţările dezvoltate încearcă să îl elimine pe cât posibil.
Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse
Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse. Cum ar fi cele de patiserie. Spre exemplu, mucenicii. Pe etichetă scrie clar că unul dintre ingrediente este margarina.
Şi produsele sănătoase, fructele sau legumele, ne costă mai mult. În pieţe, kilogramul de varză nouă e 13 lei, iar cel de cartofi noi - 15 lei. Ardeii costă şi 25 de lei.
Detergenţii s-au scumpit cu 10%, iar articolele de igienă cu 5%. Serviciile sunt cele care pun cea mai mare presiune pe rata inflaţiei, iar dintre servicii cele din resraurante înregistrează creşteri consistente de preţuri, cu 8 procente, în comparaţie cu anul trecut.
"Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde", spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.
"Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor", spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Estimarea Băncii Naţionale pentru finalul anului este o inflaţie de 3,8%.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰