Antena Meniu Search
x

Video Ploile din ultimele zile, mană cerească pentru agricultori. România ar putea avea o producție record de grâu

Ploile care ne indispun de câteva săptămâni sunt mană cerească pentru agricultură. După un 2020 dezastruos, România ar putea avea anul acesta una dintre cele mai bune recolte de cereale din ultimii ani. Cum o mare parte merge însă la export, şi preţurile ar putea fi cele mai ridicate din ultimii 15 ani.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 02.06.2021, 16:54

Vezi și

Ploile din ultimele zile au ajutat foarte mult culturile de cereale. Vom avea o producție foarte bună de grâu în acest an. Producție care ar putea ajunge și la 8 tone pe hectar, în condițiile în care anul trecut au fost undeva la 500 de kg pe hectar. Dar sunt și fermieri care au avut culturile complet distruse din cauza secetei. 

Fermierii vor să acopere pierderile din 2020

Prețurile sunt și ele mai bune. În prezent, tonă de grâu se vinde cu o mie de lei, în timp ce în 2020 tonă de grâu era în jur de 700 de lei. Prețurile sunt așadar mai mari, în ciuda producției bune. În primul rând pentru că fermierii vor să și acopere din pierderi. În plus, cum o mare parte din grâu merge la export, prețurile sunt dictate și de situația din celelalte țări. 

Chiar dacă avem o producție bună de grâu în acest an, asta nu înseamnă neapărat că vom pune mereu pe masă o pâine românească. În 10 ani, importurile de pâine au crescut de 8 ori. Și e posibil că și prețul pâinii să crească în ultima perioada, cu până la 5 procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ploile din ultimele zile, mană cerească pentru agricultori. România ar putea avea o producție record de grâu