Antena Meniu Search
x

Video România se laudă cu cea mai mare producţie de struguri din ultimele patru decenii. Secretul prin care se obţine savoarea cuceritoare a vinului

2021 va rămâne în istorie ca un an bun. Pentru vin. Avem producţie record de struguri, cea mai mare din ultimele patru decenii! După ce natura şi-a făcut treaba, în cramele din Banat încep magia şi marea transformare. Până şi Regina Angliei a băut vin din strugurii copţi sub soarele din Vest. Drumul până la savoarea din pahar este plin de ştiinţă, pasiune şi tradiţie.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 30.10.2021, 22:32

Vezi și

Nu suntem în Toscana și nici în Bordeaux, ci pe dealurile Banatului. Viile din Timiş oferă în fiecare toamnă un spectacol miraculos. Strugurii culeşi se vor transforma în zeci de soiuri de vin. Iar anul acesta, recolta e bogată: în medie, 14 tone de struguri au fost culeşi de pe fiecare din cele peste 1000 de hectare cu viţă de vie.

Hartley Smithers este un australian care a prins gustul vinului românesc. De aproape două decenii, nici un bob de strugure nu este cules fără acordul lui. Şi, măiestria unuia dintre cei mai apreciaţi enologi ai lumii se simte în fiecare picătură de licoare.

Hartley Smithers: vinificator: Feteasca din Recaş are întotdeauna o aromă foarte intensă, caracteristică. Are o aromă tropicală, asemănătoare cu ananasul.

Secretul vinurilor româneşti de top

Pe acelaşi subiect

O savoare cuceritoare. De la Casa Regală a Marii Britanii până în Olanda, Germania, Statele Unite sau Asia, vinurile noastre stau pe cele mai de soi mese.

Hartley Smithers: vinificator: România este o ţară de modă veche şi are tradiţiile ei. Dar pare mai degrabă din lumea nouă. Este totul mai avansat, este mai multă inovaţie, nu este legat strict de tradiţii, ca în alte ţări. 

Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Fetească Regală şi Chardonnay sunt soiurile care iubesc clima din Vest. 

Marius Pașca, reprezentant cramă: Aici, în aceste cisterne, vinurile – albe si roze – fermentează la o temp mai scazuta – 9 – 12 grade – iar vinurile rosii fermenteaza la o temp mai mare – 25 – 28 de grade.

După fermentare, vinul se maturează. Aşteaptă în tihnă, în condiţii atent controlate, să atingă perfecţiunea.

Marius Pașca, reprezentant cramă: Sunt butoaie din lemn de stejar în care vinurile noastre îşi petrec o parte din viață, unele 3 luni, altele 6 luni, altele 2 ani, depinde de soi.

Peste 30 de milioane de sticle de vin ies din cramă anual şi ajung, jumătate peste mări şi ţări, jumătate - în magazinele din ţară. Anul trecut, România a avut o producţie de 3,8 milioane de hectolitri de vin. 2021, spun specialiştii, va fi un an şi mai bun pentru băutura lui Bacchus, cu mai bine de 5 milioane de hectolitri de vin de calitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » România se laudă cu cea mai mare producţie de struguri din ultimele patru decenii. Secretul prin care se obţine savoarea cuceritoare a vinului