Antena Meniu Search
x

Salvamarii, lecţii de supravieţuire pentru turiştii de pe litoral

O lecţie de viaţă şi de moarte a întrerupt astăzi vacanţa turiştilor pe litoral. Paramedicii şi scafandrii le-au arătat cât de periculoasă este marea şi cât de important e să nu se aventureze în valuri când steagul roşu este arborat.

de Redactia Observator

la 15.07.2019, 21:37

Vezi și

O lecţie de viaţă şi de moarte a întrerupt astăzi vacanţa turiştilor pe litoral. Paramedicii şi scafandrii le-au arătat cât de periculoasă este marea şi cât de important e să nu se aventureze în valuri când steagul roşu este arborat. Direct pe plajă, au simulat o misiune de salvare, ca să-i înveţe pe turişti cum să reacţioneze atunci când ei sau alţii sunt în pericol de înec. Până acum, cinci oameni au murit pe litoral, iar un bărbat a fost salvat astăzi la limită. 

Plaja din Eforie Sud. Un elicopter SMURD coboară peste digul de la malul mării. Un tânăr aflat la un pas de înec tocmai a fost scos din valuri de martori, după ce a intrat în apă deşi în zonă era arborat steagul roşu. 

A ignorat pericolul, aşa cum fac sute de turişti. Zilnic, într-o singură staţiune, cel puţin zece trec pe lângă moarte. Aşa că astăzi salvatorii i-au făcut să se gândească de două ori înainte să se aventureze în marea învolburată. 

Când şenilata pompierilor a apărut pe plaja din Mamaia, zeci de turişti s-au ridicat de pe şezlonguri. Au văzut cum, din valuri, un bărbat cere disperat ajutorul. Cu o şalupă, salvatorii au ajuns la el şi l-au adus la mal. 

După manevrele de resuscitare, medicii şi-au încheiat misiunea cu succes. De data aceasta, a fost doar un scenariu. Salvatorii le-au dat turiştilor pliante cu recomandări şi i-au avertizat să nu se lase păcăliţi de absenţa valurilor. Inamicul nevăzut se află în adâncuri. 

Sunt zone unde se creează gropi adânci la mal, iar înăuntru se formează curenţi care îi trag în jos chiar şi pe cei mai experimentaţi înotători. Eforie Nord este considerată cea mai periculoasă staţiune, din cauza curenţilor din zona stabilopozilor. Este urmată de Neptun şi Olimp.

Nu intraţi în apă decât dacă zona este supravegheată de salvamari, iar plaja este una cunoscută. Şi cel mai important, nu ignoraţi steagurile arborate. Cel roşu anunţă pericolul de moarte. Un risc pe care puţini turişti îl conştientizează. 

De ani buni, salvamarii cer ca, în legislaţie, să fie prevăzute amenzi pentru cei care ignoră avertismentele. De la începutul verii, 250 de oameni au fost în pericol de înec numai în Mamaia şi Constanţa, iar cinci şi-au pierdut vieţile.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Salvamarii, lecţii de supravieţuire pentru turiştii de pe litoral