Antena Meniu Search
x

Video Sărbătorile câmpeneşti, readuse la viaţă într-o comună din Neamţ. Secerişiul a fost sărbătorit în mod tradiţional

Într-un sat din judeţul Neamţ tradiţia reînvie. Câţiva tineri din comuna Tupilaţi s-au adunat pe câmpiile arse de soare, la secerişul grâului, îmbrăcaţi în haine populare şi puşi şi pe muncă, dar şi pe dans.

de Redactia Observator

la 03.08.2021, 09:47

Vezi și

 Au cântat şi au încins hora, apoi s-au bucurat de pâine proaspătă. Este proiectul unui centru cultural din zonă, care îşi propune să arate cât de frumoase erau sărbătorile câmpeneşti de pe vremuri.

Îmbrăcaţi în port tradiţional, fete şi feciori au mers cu cântec şi voie bună pe un câmp din apropierea satului. Tinerele au secerat iar băieţii au făcut snopi mari de spice de grâu.

"Ne-am adunat astăzi, tinerii din comuna Tupilaţi, să mergem la o clacă de seceriş, la un lan de grâu, lângă apa Moldovei. O tradiţie pe care noi încercăm să o reînviem aici la Tupilaţi", a spus Ronică Leonte, Directorul Centrului Cultural Tupilaţi.

După o zi grea de muncă, gazda i-a răsplătit pe lucrători. S-a încins, apoi, hora tradiţională. La Centrul Cultural din Tupilaţi încă se mai păstrează tradiții și obiceiuri menite să aducă noroc, sănătate și prosperitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Sărbătorile câmpeneşti, readuse la viaţă într-o comună din Neamţ. Secerişiul a fost sărbătorit în mod tradiţional