Antena Meniu Search
x

VESTE BUNA: Se ieftineste energia electrica, din iulie

Vom plati mai putin pentru factura de energie electrica din iulie. Guvernul vrea sa reduca la jumatate pretul platit de consumatori pentru certificatele care sustin energia verde.

Vezi și

“Pretul platit pentru certificate verzi cu certitudine se va reduce cu 50 la suta si in acelasi timp factura consumatorului casnic”, a declarat Constantin Nita, ministrul delegate pentru Energie.

Cu alte cuvinte, factura platita de consumatorii casnici si cei industriali va fi mai mica de la jumatatea anului. In prezent, romanii sunt obligati sa plateasca pentru energia regenerabila. Costul cu certificatele verzi se regaseste in factura energiei electrice in fiecare luna. De exemplu, o familie plateste acum, in medie, 120 de lei pentru curentul consumat intr-o luna. In pret este inclusa si ponderea certificatelor verzi de aproximativ 11 la suta. Adica 13 lei. Dupa injumatatirea costului cu energie verde, factura va scadea in acest caz cu aproape sase lei. “Tinand cont de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, de masurile de austeritate este clar ca avem nevoie de masuri care sa asigure acest grad de suportabilitate”, a explicat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Potrivit proiectului, pentru energia eoliana, in loc de doua certificate pe MWh se va acorda un singur certificat. Tot un certificat, in loc de trei, vor primi si cei care investesc in energie hidro. Cea mai mare scadere va fi la energia solara: doua certificate in loc de sase. Masurile guvernantilor i-au neumltumit insa pe productorii de energie regenerabila care vor primi astfel ajutoare mai mici de la statul roman. “Sunt multi care se gandesc daca mai vin sau nu in Romania”, sustine Ionel David, presedintele Asociatiei pentru Energie Eoliana.

Dezbaterea despre sustinerea energie verzi a avut loc la evenimentul Green Forum, organizat de Intact Media Grup.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » VESTE BUNA: Se ieftineste energia electrica, din iulie