Antena Meniu Search
x

Sebastian Papaiani: “Nu am avut pe nimeni care să mă împingă de la spate şi care să mă ajute să devin actor”

Actorul român de etnie greacă după tată s-a născut pe 25 august 1936 în Piteşti.

Actorul român de etnie greacă după tată s-a născut pe 25 august 1936 în Piteşti.

Copilăria şi-a petrecut-o “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...”, tatăl său, Alecu Papaiani, grec de origine = Papayannis, fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de o fostă Miss România / 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960 şi în 1963 debutează în filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vară “, unde alături de Florina Luican se face remarcat atât de critici, cât şi de public.

Nu am avut pe nimeni care să mă împingă de la spate şi care să mă ajute să devin actor

“La facultate nu m-am simţit bine. Am intrat vreo 70, dar am terminat doar 25, pentru că erau nişte criterii de selecţie foarte severe. Făceam împreună turnee prin ţară de câte 30 de zile. Mergeam prin mai multe oraşe, aşa ne puteam face cunoscuţi şi ceruţi de directorii de teatre. Cel mai frumos era când, la sfârşitul lunii, plecam alte 15 zile în spectacole la mare. Câtă bucurie era pe noi... Mai ales că dobândeam experienţă, dar mai câştigam şi nişte bani. Printre colegii mei se număra şi Stela Popescu, alături de care am jucat în foarte multe piese. Te dădeau afară din facultate dacă nu aveai talent. Institutul nu ţi-l dădea, cu asta trebuia să te naşti, aşa cum nici Conservatorul nu-ţi dă ureche muzicală. A trebuit să apară «impresarul» Ioan Botezătorul şi, la câteva zile, şi «animatorul» Hristos, care a adus creştinismul pe Pământ. Dacă nu era El, interpretul, noi rămâneam păgâni. Nu am avut pe nimeni care să mă împingă de la spate şi care să mă ajute să devin actor. Părinţii şi restul familiei mă sfătuiau să mă fac inginer mecanic, însă, până la urmă, au acceptat decizia mea. Tatăl meu era un fan al filmelor americane şi îşi făcuse o imagine despre cum trebuie să arate un actor. Se lipise foarte mult de unul faimos la vremea aceea şi mă compara tot timpul cu el.

Vezi şi Imagini memorabile cu regretatul actor Sebastian Papaiani (VIDEO)

După terminarea facultăţii am fost repartizat la Teatrul Naţional din Cluj, dar, cum tatăl meu nu a fost de acord cu plecarea mea acolo, m-am oprit la cel din Sibiu. Aici am avut ocazia să cunosc oameni extraordinari, care mi-au rămas şi acum în minte. Din păcate, în ziua de astăzi, nu mai există oameni care vor să producă alţi oameni, de aceea România nu mai are vedete adevărate. Acum se imprimă un cântec şi se redă mimând. În trecut, actorii au fost mult mai cenzuraţi decât erau cântăreţii. Spre exemplu, noi nu aveam voie să inserăm în text cuvinte precum «duduie» sau «domnişoară». Era o profesie oprimată”, a declarat Papaiani pentru taifasuri.ro.

Sebastian Papaiani rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile :Plutonier Căpşună / “ B.D....”, Alecu / “ Asta seară dansăm în familie “, Păcală, Pompei / “ Toamna bobocilor “ şi mai ales Ieremia / “ Toate pânzele sus “.

A fost căsătorit cu actriţa sibiană Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Basti ), dar, când acesta avea 5 ani, actorul a lăsat familia şi scena Teatrului “ Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureştene. Când fiul său împlinea 10 ani a câştigat custodia acestuia, dar anii petrecuţi departe unul de celălalt şi-au spus cuvântul, cei doi nu s-au înţeles, băiatul a fugit în 1973/1974 la mama sa, la Oradea, s-au revăzut în 1987 când fiul era în armată şi apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit....relaţiile rămânând în continuare reci ( se pare că şi fiul are acelaşi destin = fiul său, Sebastian Papaiani “ al treilea “ trăieşte alături de mama sa în Germania, are peste 20 de ani şi nu-şi acceptă tatăl).

A locuit împreună cu soţia sa Marcela la Gruiu, într-o casă cu grădină, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006, după ce fusese încântat de proprietatea prietenului său de pe o stradă vecină, regretatul actor Ştefan Iordache.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Sebastian Papaiani: “Nu am avut pe nimeni care să mă împingă de la spate şi care să mă ajute să devin actor”