Antena Meniu Search
x

Video STUDIU: Românii petrec 9 zile pe lună cu telefonul în mână. Ce e fenomenul "fear of missing out" care îi face pe tineri să nu se dezlipească de smartphone

Un studiu recent arată că 3 din 10 români pierd în fiecare zi 7 ore pe smartphone. Unii îl folosesc la serviciu sau pentru discuţii telefonice, însă timpul petrecut în faţa ecranului creşte exponenţial pe reţelele de socializare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 21.04.2024, 15:30

Vezi și

Femeie: Am 7 ore 46, opt ore. Cam atât, în fiecare zi.

Adică 9 zile pe lună petrecute cu telefonul în mână.

Andreea Milea, reporter Observator: Fie că dau mesaje, vorbesc la telefon sau stau pe reţelele de socializare, jumătate dintre români recunosc că folosesc zilnic, timp de 6 ore, telefonul. Mulţi dintre ei, de teamă să nu rămână fără baterie, au mereu la ei şi o baterie externă.

80% din timp, adică aproape 6 ore, se pierd doar pe reţelele de socializare. Tinerii spun că nu-şi dau seama cum zboară timpul.

Pe acelaşi subiect

Femeie: Eu petrec 5 ore şi 6 minute şi de obicei tot aşa stau pe Tiktok, foarte mult pe social media, vorbesc prin mesaje, cam atât.

Pentru a se dezlipi de mobil, unii îşi pun alarma să sune

Tânăr: Mi-am pus limită la anumite aplicatii pe care ştiu că stau mai mult incât să-mi dea o notificare cand stau de exemplu jumătate de oră.

Răzvan Zaharia, psiholog: Sunt oameni care se plâng de faptul că petrec prea mult timp pe telefon, îşi dau seama de asta dar uneori nu reuşesc să se oprească. Ajunge la o dependenţă, adică ajungi să-ţi fie teamă că rămâi pe dinafară dacă nu mai stai în contact, acea "fear of missing out". Stai mai mult pe telefon, renunţi la interacţiunea directă cu oamenii.

Dependenţa se poate instala în cel mult 30 de zile de expunere constantă la telefon şi mai ales la reţelele sociale.

Radu Leca, psiholog: Transformă subiectul într-un viitor anxios şi într-un viitor depresiv. Şi când renunţă chiar si pentru câteva ore, inainte de somn, la telefonul mobil ei sunt trişti fiindcă realitatea din jurul lor nu le permite să fie acel tip de personaj pe care ei îl realizează în spaţiul online.

Doar 1,5% dintre români se rezumă la mai puțin de o oră de utilizare a telefonului mobil

Medicii spun că poziţia în care stăm atunci când ne uităm pe smartphone ne poate deforma coloana şi duce la hernia cervicală.

Maria Banu, kinetoterapeut: Cel mai mic pacient cu problema aceasta a avut 4 ani şi jumătate tocmai din cauza statului foarte mult pe tabletă, probabil in timp ce mânca i se puneau desene.

Românii îşi schimbă telefonul mobil o dată la cel mult 3 ani. În 2023, au fost achiziţionate aproape 3 milioane de smartphone-uri. 

Maria Banu, kinetoterapeut: Faptul că ei stau tot timpul aplecat cu capul in jos o să-mi dea o stergere a curburii fiziologice care in mod normal trebuie să mi se formeze în partea de cervical, la fel cum e si in partea lombară si din cauza asta risc să am hernie de disc in partea cervicală. E drumul sigur spre hernie de disc însă normal că durerile vor apărea inaintea herniei, amorţeală pe braţ. Important e să avem intotdeauna o rutină de exerciţii chiar in fiecare dimineaţă, cate 10 minute, 15 minute să ne rotim capul, la fel şi umerii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » STUDIU: Românii petrec 9 zile pe lună cu telefonul în mână. Ce e fenomenul "fear of missing out" care îi face pe tineri să nu se dezlipească de smartphone